Mennyire kamu az öt másodperces szabály? Te betartod?

Nagy Niki
Írta: ,
Mennyire kamu az öt másodperces szabály? Te betartod?

Ha leejted azt a finom, meleg, sajtos pizzaszeletet a földre, tényleg búcsút mondhatsz neki, vagy van valami igazságtartalom az öt másodperces szabályban, és ha elég gyorsan felveszed, még simán megeheted? Mennyire kamu az öt másodperces szabály?

Senki nem tudja, honnan jön a sztori Kép forrása: mimithorisson.com

Valószínűleg amerikai eredetű a történet, miszerint ha öt másodpercen belül felkapod a földre esett ételt, annak nem lesz semmi baja, nyugodtan megeheted – öt másodpercen kívül azonban már rámásznak a bacik, és nem ajánlott elfogyasztani. Az öt másodperces szabály már olyan régóta beleivódott az emberek tudatába, hogy gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni, honnan jött eredetileg – sőt, több változatban is ismert: van, ahol három másodpercesként emlegetik, és olyan is akad, ahol már tíz másodperc hátrányt is adnak a baciknak.

Egy 2003-as kutatás szerint az amerikai nők 70, a férfiak 56 százaléka ismerte ezt a szabályt, és kiderült, hogy a nők nagyobb valószínűséggel eszik meg a földre ejtett ételt, mint a férfiak.

Megeheted a leesett ételt? Kép forrása: thekitchn.com

Valójában nem lehet arra egyértelműen válaszolni, hogy a leejtett ételt megeheted-e, vagy inkább hagyd ott. Mivel az időtartamban nincs különbség (ennyit az öt másodpercről), inkább azt vedd számításba, hogy mennyire tiszta az a felület, amire leejtetted a kaját. Otthon, egy viszonylag karbantartott konyhapadlón kevesebb a veszélye egy fertőzésnek, mint a nyílt utcán, a betonon.

De nem mindegy az sem, hogy milyen baktériumok vannak a padlón – az E. coliból például akár tíz sejt is elegendő ahhoz, hogy nagyon kemény betegséget szedj össze, akár halálosat is! Persze az, hogy ez a baci a konyhai padlódon várjon a lehetőségre, elég kicsi, úgyhogy maradj csak a jól bevált, tisztított felületeknél, és nem lesz gond.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv