Orthorexia: Az étkezési betegség, amit csak kevesen ismernek

Kerekes Vivien
Írta: ,
Orthorexia: Az étkezési betegség, amit csak kevesen ismernek

Mióta a tévében, az újságokban és az interneten is mindenki az egészséges étkezésre próbálja motiválni az embereket, egyre többen mondanak nemet a károsabb élelmiszerekre. Ez valóban sok előnnyel jár, hiszen energikusabb, vidámabb és fittebb lehetsz, ráadásul egész gyorsan megszokhatod az új étrendet. Azonban sajnos ennek is van hátulütője; az utóbbi időben egyre több embernél diagnosztizálják az orthorexiát, amely – egyelőre – a kevésbé ismert táplálkozási betegségek táborába tartozik.

Mi is az az orthorexia? Kép forrása: sortra.com

Hosszú évekbe telt, de végül sikerült felhívni az emberek figyelmét a két alattomos étkezési betegség fontosságára: az anorexiára és a bulimiára, melyek bárkinél lecsaphatnak, és szörnyű következményekkel járnak kézen fogva.

Az orthorexiát viszont sokkal kevesebben ismerik, pedig Magyarországon belül is számos embernél diagnosztizálják az orvosok. A különbség abban rejlik, hogy a betegségben szenvedők célja nem a karcsúra fogyás, és a korábbiakkal ellentétben nem is az ételek mennyiségén van a hangsúly.

Valójában arra törekszenek, hogy minél egészségesebb ételekkel pakolják meg a bevásárlókosarat, egy idő után pedig olyannyira "függővé" válnak, hogy ezeken kívül semmi mást nem hajlandóak megenni – aminek következtében súlyos hiánybetegségek alakulnak ki a szervezetükben.

Magát az orthorexia fogalmát még 1997-ben fedezte fel Dr. Steven Bratman, aki szerint ezt az állapotot leginkább úgy lehet körülírni, mint egy "erénynek álcázott betegség", amely az egészséges táplálkozástól halad egészen addig, míg egyfajta bénító kényszerré változik át.

Nincs azzal semmi baj, ha belevágsz egy korlátozott diétába, sőt, néha erre szüksége is van a szervezetednek. A veszélyzónába akkor jutsz el, ha ez megszállottsággá alakul.

A betegség szenvedői főleg a magasabban képzett nők, akik egy idő után olyannyira ragaszkodnak az általuk egészségesnek vélt ételekhez, hogy valódi fájdalomként élik meg, ha becsúszik egy váratlan uzsonna (pláne, ha olyat kell enniük, ami "rosszat tesz a testüknek").

Ennek következtében egyre inkább elzárkóznak a barátaiktól és szeretteiktől, mert nehezen tudják megosztani az érzéseiket.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!