6 egészségügyi probléma, ami anyai ágon öröklődhet

Szirák Viki
Írta: ,

A génjeink nem csak azt szabják meg, hogy milyen lesz a személyiségünk vagy a külsőnk, de egyúttal arra is hatással vannak, hogy milyen fizikai problémáink lesznek majd a későbbiekben. Talán nem is tudtad, de akad néhány genetikai betegség, amit a lánygyermekek az anyukáiktól tudnak tovább örökölni. Lássuk, melyek ezek!

Természetes folyamat, hogy idősebb korunkban a csontjaink elkezdenek ritkulni, azonban az már nem mindegy, hogy a kalciumvesztés milyen keretek közé esik.

Évi 0,25-0,5% veszteség az, ami elfogadható az orvosok szerint, azonban amikor ez gyorsabban történik a testedben, csontritkulásról beszélünk.

Ilyenkor a csontjaid gyengülnek, könnyebben törnek el, és sajnos nem kizárt, hogy fiatalabb korban is jelentkezzenek a tünetek. Ez egy olyan egészségügyi probléma, amit az anyukádtól örökölhetsz tovább; ha nála jelentkezik, nagy az esélye annak, hogy nálad is fog.

Ilyenkor a megelőzés fontos, ezért hagyj fel a dohányzással, fogyassz minél több kalciumot tartalmazó ételt, figyelj a súlyodra és sportolj eleget!

A reumatoid artritisz nem más, mint egy autoimmun betegség, amelynek kiváltó okát még mindig nem tudják pontosan az orvosok. Azonban jelenlegi kutatásaik szerint a szülőktől (különösen az édesanyáktól) örökölhetjük a géneket, és a különféle környezeti tényezők vannak rá hatással.

Ez a betegség valójában az ízületek gyulladásos elváltozása, amely során az ízületi üregben folyadék halmozódik fel. Ennek következtében az ízület (legtöbbször a kéz) mozgása korlátozottá válik, deformálódhat, majd a tüdőnél, szemnél és a bőrnél is jelentkezhetnek problémák.

Szakértők azt javasolják, hogy a megelőzés érdekében fontos sok C-vitamint fogyasztani, óvatosan kell bánni a koffeinnel, vörös húsokkal, cigarettával, valamint a száj higiéniájával is.

A kezeletlen fog- és fogínyproblémák ugyanis szintén közrejátszhatnak a reumatoid artritisz megjelenésében.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?