Óriási tévhitek és igaz tények a vizeletről

Sándor Alexandra
Írta: ,
Óriási tévhitek és igaz tények a vizeletről

Létezik „félénk” húgyhólyag? A legtöbben tényleg felkelnek üríteni éjszaka? Vesekövet kaphatsz-e a gyakori visszatartástól? Összeszedtük a legnépszerűbb feltételezéseket, és utánanéztünk, igazak-e!

„A vizelet steril”

Tévhit. Igaz, hogy a szervezetedben egészséges körülmények között steril, tehát kórokozó-mentes pisi jön létre, s úgy gyűlik össze a húgyhólyagban.

Ám amikor áthalad a húgyvezetéken, és kijut a külvilágba, már baktériumokkal és vírusokkal találkozhat.

Így hát a kint lévő vizelet már koránt sem steril. Medúzacsípés esetén éppen ezért hatékonyabb megoldás a sérült rész lepisilésénél a tengervíz vagy az ecet kenegetése.

„Létezik félénk húgyhólyag”

Tény. A paruresis nevű betegség tulajdonképpen egy fóbia, melynek lényege, hogy attól rettegsz: mások meglátnak pisilés közben.

A szorongási zavarok családjába tartozó állapot az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 7%-át érinti, hazai adat sajnos egyelőre nincs.

Amennyiben zavar a dolog, kognitív viselkedésterápiával lendülhetsz túl a nehezén, de az is megoldás, ha mindig tudsz gondoskodni a számodra megfelelő vizeletürítési körülményekről.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!