Az okai, amiért hirtelen fogyni kezdesz

Nagy Niki
Írta: , Frissítve:

Teljesen természetes, hogy a súlyod az év folyamán változik – általában télen, a hidegben felszedünk egy kis felesleget, mert tartalmasabb ételekre vágyunk, és kevesebbet mozgunk, nyáron pedig leadunk pár kilót, mert nem kívánjuk a nehezebb kajákat. Az viszont már biztosan utal valamire, ha hirtelen sok felesleg tűnik el rólad, és általában nem is túl jóra. Ha úgy érzed, mostanában lesoványodtál, pedig nem ez a célod, gondold át az alábbi lehetőségeket.

A hirtelen súlyvesztés egy tipikus tünete annak, ha pajzsmirigy-túlműködésed van.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, a nyakadban található, és segít szabályozni az anyagcserédet és a növekedési hormonjaidat.

A pajzsmirigy-túlműködésre utalhat még a fokozott étvágy, a heves szívverés, alvási problémák és az is, ha folyton meleged van, és izzadsz.

Persze, ha diétázol, és ez a cél, akkor így tovább – de ha nem akarsz fogyni, vagy úgy gondolod, hogy egészségtelenül keveset eszel, akkor ez is lehet a súlyvesztés mögött.

Egyértelműnek tűnhet, de ez nem jár mindig éhezéssel és lemondásokkal. Ahogy öregszünk ugyanis, a gyomortartalom egyre lassabban ürül ki, tovább érezzük, hogy tele vagyunk, akkor is, ha nem eszünk sokat.

Ennek az lehet az eredménye, hogy ha valaki nem érzelmi evő, nem játszik nagy szerepet az életében a táplálkozás, akkor elfelejthet eleget enni, és nem visz be elegendő tápanyagot ahhoz, hogy tudja tartani a súlyát.

Legolvasottabb cikkek

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton