5+1 dolog, amit a nyelved elárul az egészségedről

Boros Mariann
Írta: ,

Bár a nyelvünk egy tipikusan olyan testrészünk, amellyel általában nem foglalkozunk sokat, ha valamilyen elváltozás van rajta, nagyon is meg tudja keseríteni a mindennapokat. Tudd meg, milyen problémákra utalhatnak az egyes tünetek a nyelveden!

1. Ha élénkpiros a nyelved

Az eperre emlékeztető piros nyelv jelentheti azt, hogy nem jut elég vitaminhoz a szervezeted. Ha az élénk piros mellett fényesnek is látod a felületét, utalhat B12- és vashiányra. Ha emellé az is párosul, hogy nyelved érzékennyé válik a meleg italokra, mindenképp érdemes felkeresned a háziorvost, hogy kivizsgáltasd magad – szerencsére megfelelő étrenddel vissza lehet állítani az egyensúlyt.

2. Sárgás lepedék a nyelven

A nyelv sárgás elszíneződését rendszerint a máj vagy az epehólyag valamilyen zavara okozza, de fertőzés is lehet a dolog hátterében. Ha a probléma csak nyelved egyik oldalán jelentkezik, akár egy gyulladt fog is okozhatja.

6 dolog, amit a nyelved elárul az egészségedről

3. Barna vagy fekete elszíneződés a nyelveden

Bár a nyelven látható sötét elszíneződés ijesztő látvány lehet, jó esetben csak a sok kávé vagy feketetea fogyasztása okozza a tünetet, de a dohányzás miatt is kialakulhat. Ha ezzel szembesülsz, érdemes változtatni a szokásaidon, csökkenteni az adagokat. A nyelvedet pedig óvatosan dörzsöld át fogmosáskor a fogkefével, és jó esetben javulni fog a dolog. Ha azonban hosszú időn át fennáll a probléma, és a változtatások hatására sem szűnik meg, akár keringési zavar is lehet a háttérben, és érdemes orvoshoz fordulni vele.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba