A nők hajlamosabbak berekedni? Vegyük komolyan, mert akár teljes hangvesztés is lehet belőle! (X)

Szendrey Adrienn
Írta: ,
A nők hajlamosabbak berekedni? Vegyük komolyan, mert akár teljes hangvesztés is lehet belőle! (X)

Életünk folyamán számtalanszor berekedünk, leggyakrabban túlerőltetjük a hangunkat, hőmérsékleti sokknak tesszük ki a hangszálainkat (hideg italok) vagy egy vírusos fertőzés támadja meg a torkunkat. Lássuk az okokat és mi az, amit hangszálaink védelmében tehetünk.

Egyes szakmák velejárója a hangszálak folyamatos túlterhelése, ami rekedtséghez, köhögési ingerekhez vezet. Énekesek, színészek, tanárok, óvónők gyakran küzdenek ezzel a kellemetlen állapottal, amin csak a hangszálak teljes pihentetése segít, vagyis a csendkúra. Gyakori tévhit, hogy a halk beszéd pihenteti a hangszálakat - a csökkentett hangképzés legalább annyira megterheli a hangszálakat, mint az emelt hangú. A foglalkozási ártalommal összefüggő berekedéseket megelőzhetjük, ha kerüljük a hangos, megerőltető, folyamatos beszédet.

Tudtad?

A krákogás rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet, mely túlerőlteti a hangszálakat, így nem hogy segítene a rekedtségen, hanem súlyosbítja azt.

A hangszálak terhelhetőségét illetően a nők igen nagy hátrányban vannak, mert sokkal hajlamosabbak a hangképző szervek izomzatának túlfeszítésére, ami a hibás légzés- és beszédtechnikának köszönhető (persze az sem elhanyagolandó, hogy mi, nők valószínűleg többet beszélünk a mély hangú férfiaknál). Ilyenkor megváltozik a hangszín, kellemetlen, rikácsolóvá válik a beszéd. Ebben gégészorvos és logopédus segítségét kérhetjük, akik a hangképzési zavaron tudnak segíteni.

Télen gyakoriak a felső légutakat támadó vírusfertőzések, amik akár gégegyulladást is okozhatnak. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak, gégetáji és torokfájdalom, esetleg láz léphet fel. Vírusos heveny gyulladás esetén keressük fel háziorvosunkat, vagy egy fül-orr-gégész szakorvost. 

A hosszú évek/évtizedek óta dohányzóknál jellemzőek a hangszínelváltozások. Az ő esetükben krónikus gyulladás léphet fel, amelynek következtében a hangszalagok nyálkahártya alatti területein ödéma alakulhat ki.

Így kezelhetjük otthon a leghatásosabban a rekedtséget:

 • Kíméljük a hangszálainkat

 • A természetes hatóanyagokat tartalmazó Homeovox szopogató tablettával kezelhetjük a rekedtség, gégegyulladás, száraz köhögés, fátyolos hang, afónia (hangvesztés) tüneteit. Túlerőltetés miatt fellépő rekedtség esetén is ajánlott. Szedése az első tünetek megjelenésétől kezdve javasolt.  
 • Öltözzünk az időjárásnak megfelelően: hideg időben ne csak gyermekeinket emlékeztessük a sál és sapka használatáról
   
 • Fogyasszunk nem túl hideg és nem túl meleg folyadékokat 
   
 • Párásítsuk otthon a lakást, lehetőség szerint sós gőzzel
   
 • Tartózkodjunk minél többet friss levegőn

Ha tüneteink nem javulnak két-három héten belül, és a rekedtség továbbra is fent áll, mindenképp keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost. A rekedtséggel tartós hangkárosodás is elkezdődhet, vegyük tehát komolyan hangunk jelzéseit!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!