5 dolog, amit a nőgyógyászod szeretne, hogy tudj

Írta: ,

Nőgyógyászhoz menni nem tartozik a nők kedvenc elfoglaltságai közé – a tested legintimebb pontját mutatod meg egy idegennek, ráadásul szürke, rendelői körülmények között. Éppen ezért hajlamosak vagyunk (a gyakori háziorvosi vizittel ellentétben) elbagatellizálni a vizsgálatot, és reménykedni, hogy a furcsa tünetek elmúlnak, és nem kell beengednünk az intim szféránkba az orvost – pedig sokszor érdemes, ha nem szeretnéd, hogy nagyobb baj legyen belőle.

A férfi nőgyógyászoktól sem kell tartanod!

1/5 A férfi nőgyógyászoktól sem kell tartanod!

Sokan nem szeretnek férfi nőgyógyászhoz menni, mert félnek, hogy a férfi-nő viszonytól nem tudnak elvonatkoztatni az orvosok – pedig ez egyáltalán nincs így!

Egy nőgyógyász a rendelőben orvos, és nem férfi, a munkáját évtizedes tanulás előzi meg, és egyáltalán nincsenek furcsa gondolatai, miközben megvizsgál téged. Egy páciens vagy számára, akit meg kell gyógyítania.

Szóval, ha nagyon ajánlgatnak neked egy szakembert a szaktudása miatt, ne keress mást csak azért, mert férfi – sokkal fontosabb, hogy az illető profi legyen abban, amit csinál.

Nem fog senki ítélkezni Kép forrása: topinspired.com

2/5 Nem fog senki ítélkezni

Akárcsak bármilyen orvosnál, itt is nagyon fontos, hogy őszintén elmondd, miért mentél, és őszintén válaszolj a kérdésekre is.

A doki csak ebben az esetben tud olyan diagnózist felállítani és olyan kezelést előírni, ami valóban segít a panaszaidon.

Ne gondold, hogy bármit is el kell titkolnod, vagy szélgyellned kell – senki nem fog ítélkezni, és a napi hatvan páciens között még az igazán furcsa sztorikat is el fogja felejteni az orvosod.

Neki az a dolga, hogy meggyógyítson, neked pedig az, hogy ehhez minden lehetséges információval hozzásegítsd, mindegy, mennyire ciki, furcsa vagy vicces is a helyzet.

Mindenki másképp működik Kép forrása: tumblr, indigodreams

3/5 Mindenki másképp működik

Mi, lányok gyakrabban osztjuk meg a testi problémáinkat a barátnőkkel, még akkor is, ha ilyen intim dologról van szó. Ha egy ilyen csajos traccsparti alatt olyan dolgok hangzanak el, amik a te természetes működéseddel teljesen ellentétesek, ne kezdj el pánikolni!

Ott van például a hüvelyi folyás – mindenkinél más az állaga, a színe, a szaga, a mennyisége. Az, hogy kiderül: a barátnődé teljesen más, mint a tiéd, nem ad okot az aggodalomra.

Mindent magadhoz mérj, ha a te normális működésedhez képest valami megváltozik, csak akkor van probléma, különben nem érdemes dokihoz rohangálni.

Járj rendszeresen! Kép forrása: tumblr, orphanwork

4/5 Járj rendszeresen!

A nőgyógyászoddal ne csak akkor találkozz, ha valami baj van! Minden évben többször érdemes visszamenni szűrővizsgálatokra és ellenőrzésre, még akkor is, ha egyébként semmi panaszod nincs.

Könnyen lehet ugyanis, hogy olyan fertőzés lappang benned, ami tünetmentes, és ha időben észreveszik, könnyű gyógyítani, ha viszont kiteljesedik, már sokkal nehezebb.

Nemi betegségeket sem csak szexuális úton lehet elkapni: a HPV például már csókolózás közben is átterjedhet rád, ez a betegség pedig egyáltalán nem ártalmatlan.

Legalább félévente nézesd meg magad, hogy biztos lehess benne, semmi baj nincs odalenn!

Ne zuhanyozz vizsgálat előtt! Kép forrása: tumblr, cookiepeste

5/5 Ne zuhanyozz vizsgálat előtt!

Elsőre talán furcsán hangzik, de kifejezetten rossz ötlet, ha frissen és illatosan indulsz el a nőgyógyászhoz, ugyanis így rengeteg olyan információt „eltávolítasz” magadról, ami hozzásegítené az orvost a teljes kórkép felállításához.

Már magából a folyás mennyiségéből is rengeteg mindent meg tud állapítani, a zuhanyzással pedig megnehezíted ezt.

A legegyszerűbb megoldás, ha esti zuhanyzás után reggel mész orvoshoz, ez az idő ugyanis már bőven elég ahhoz, hogy a doki mindent lásson, amit látnia kell.