Nézz a szívedbe egy napra! – Tippek a szív és érrendszer egészségének megőrzésére (x)

bien.hu
Írta: ,
Nézz a szívedbe egy napra! – Tippek a szív és érrendszer egészségének megőrzésére (x)

Idén szeptember 25-én tartották a Szív Napját világszerte, mely minden évben megrendezésre kerül azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet szívünk egészségének megőrzésére. Magyarországon vezető halálozási ok a szív és érrendszer megbetegedése, pedig jelentős része megelőzhető lenne, elsősorban egészségesebb életmóddal. 

A legtöbb szív- és érrendszeri betegséget okozó rizikófaktor jól kontrollálható, ha betartunk néhány életmódbeli szabályt:

  • Először is álljunk fel a székből! Napi 30 perc aktív tevékenység 50%-kal csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának esélyét. Nem kell bonyolult mozgásformákra gondolni, elég, ha lift helyett a lépcsőzést választjuk, vagy tömegközlekedés helyett néhány megállót lesétálunk. 
  • A dohányzás, dohányfüstös környezet kerülésével is sokat tehetünk a szív egészségéért, mert ezek olyan rizikófaktorok, amelyek jelentősen növelik a szívinfarktus kockázatát.
  • Fontos, hogy kiválasszunk egy számunkra megfelelő stresszoldási módszert, és rendszeresen alkalmazzuk.
  • Figyelünk az étkezésünkre is, mert az elhízás következménye a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, amelyek szintén növelik a kockázatot.

Az antioxidánsok szerepe

Kutatások szerint a vér magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív és az érrendszer karbantartásához is, mivel a szabadgyökök reakciói az erekben képződő lerakódás ellen hatnak.

Az antioxidánsokban gazdag étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, a „” koleszterin (HDL) és „rossz” koleszterin (LDL) arányát, valamint ezzel összefüggésben az erek meszesedettségének mértékét.

Gránátalma, az „életelixír” 

A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében. Sokan az egészséges sejtosztódás elősegítésében játszott szerepéért fogyasztják.

A gránátalma hatása a vér koleszterin-összetételére

Kutatások megállapították, hogy a gránátalma polifenol komponensei kedvezően hatnak az LDL és HDL koleszterinek arányra, és segítik fenntartani az egészséges koleszterinszintet. A koleszterin szervezetünk egyik létfontosságú komponense: a sejtfalak építésében, a szteroid hormonok és a D-vitamin szintézisében, valamint az epesavak képzésében játszik szerepet. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) juttatja el a koleszterint a szervezet megfelelő pontjaira funkcióinak betöltésére, a fölösleget azonban a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) szállítja el a vérből a májba. Ha azonban az LDL és HDL aránya nem megfelelő, a koleszterin lerakódik plakk-ként az érfalban, hajlamosít szív- és agyi infarktusra és károsíthatja a vesét. Az antioxidánsokat tartalmazó növényi kivonatok alkalmazása hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megóvásához.

Megőrzi az erek tisztaságát

Az erek szűkülete, meszesedettsége okozza elsődlegesen a vérkeringés zavarait. Az erek épségének megőrzésére a gránátalma flavonoidjai igen hatékonyak dr. Michael Aviram professzor (Rambam Medical Center) vizsgálatai szerint. Antioxidáns hatásuk segít az oxidatív gyökök érfalakat károsító, plakk kialakulását eredményező hatásával szemben. A gránátalma polifenoljainak aktivitását fokozó ún. szinergetikus hatásaként értelmezhető, hogy a Trolox antioxidáns képességet mérő teszt szerint a gránátalmának háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint az eddig leghatékonyabbnak tartott vörösbornak vagy a zöld teának, illetve kivonataiknak. Kevés polivitamin készítmény tartalmaz K-vitamint, pedig ez a vitamin alapvető jelentőséggel bír a kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében, és – egyéb funkciói mellett – a véralvadás szabályozásában is közreműködik. 

Ezért fontos, hogy a gránátalma igen gazdag K-vitaminban, valamint a szívműködéshez elengedhetetlen káliumban is. Kutatások igazolták, hogy a gránátalma flavonoidjai antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően segítik fenntartani az erek egészségét, tisztaságát, ezáltal a szív fiatalos, hatékony működését és a jó fizikai állóképességet.

A gránátalma hatóanyagait koncentrálva tartalmazza a GRALMA étrend-kiegészítő kapszula, amelynek további természetes eredetű összetevői a kardiovaszkuláris rendszer fontos támogatói.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy az étrend-kiegészítő nem hivatott semmilyen betegség kezelésére, megelőzésére! Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!