7 meghatározó dolog, amit egy nemlátótól tanultam

Irimiás Alíz
Írta: ,

A nagymamám egyik lánytestvére, Lujza néni, idős korára szinte teljesen elvesztette a látását. Csak fényt és árnyékot látott. Ennek ellenére gyermekként nem tudatosult bennem, hogy ő más, mint mi vagyunk. Csak most, felnőttkoromban értettem meg, hogy ő ugyanúgy élte tovább az életét hosszú évekig még, mintha mi sem történt volna. Mindig örömmel fogadott minket, amikor meglátogattuk, mindig saját kézzel sütött finomságokkal kínált, és mindig patyolat tisztaság volt nála. Elfogadta a segítséget, de soha nem panaszkodott.

1. Nem vagy egyedül a problémáddal

Néha, amikor beleragadunk egy helyzetbe, úgy érezzük, hogy egyedül maradtunk, segítség nélkül, miközben mindenki más élvezi az életet. Ez tévedés. Mindenkinek vannak gondjai az életben, sőt, a legtöbben hozzánk hasonló, vagy akár még komolyabb nehézségekkel küzdenek. Vedd észre, hogy soha nem vagy egyedül.

2. Minden probléma akkora, amekkorát csinálunk belőle

Rettentő kevés embert ismerek, aki képes pozitív maradni a megpróbáltatások ellenére is. Ez az idős hölgy nem búslakodott azon, hogy nem lát többé – pedig volt összehasonlítási alapja, mennyire más az élet látóként –, hanem úgy döntött, megküzd ezzel a helyzettel, és nem csinál belőle még nagyobb gondot. Gondold át, te mivel küzdesz most? Csinálsz-e bolhából elefántot, vagy megpróbálod logikusan, türelemmel megoldani a dolgokat?

A boldogság idegállapot. Ne szentelj több energiát egy problémára, mint amennyit megér, így jut időd boldognak lenni.

Kép forrása: unsplash.com

3. Légy hálás, hogy nem vagy rosszabb helyzetben!

Mindegy, milyen nehézségekkel küzdesz épp most, minden fordulhatna rosszabbra is, hidd el! Az, hogy élsz, van tető a fejed felett, és van mit enned, azt jelenti, jóval jobb helyzetben vagy, mint a világ népességének jelentős része. Néha nehéz felismernünk, hogy hányan élnek mélyszegénységben, halálos betegséggel stb., mert jómódú, vagy nálunk még gazdagabb emberek között élünk. Légy hálás azért, hogy olyan problémák foglalkoztatnak, amilyenek, mert ez is megerősíthet abban, hogy nagyszerű életed van.

4. Törődj a problémáddal!

Lujza néni, miután megvakult, egyedül élt tovább, falun, a saját portáján. Gondoskodott magáról, a háziállatairól, és a vendégeket is mindig friss süteménnyel fogadta. Nem fordult magába, és nem sopánkodott, mennyire nehéz az élete. Ha téged szomorúvá tesznek a gondok, foglalkozz velük.

Ismerd fel a problémát, gondold át, hogy mit tehetsz ellene, és cselekedj! Ha nem törődsz velük, még nehezebb lesz megszabadulni tőlük.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!