Nem kell többé a bárányokat számolnod – Így aludj el percek alatt

Írta: ,

Régóta szenvedsz az elalvással? Lefekszel az ágyba és órákig csak forgolódsz, nem jön álom a szemedre? Szerencsére léteznek apróbb trükkök, amelyekkel akár percek alatt álomba ringathatjuk magunkat. Kíváncsi vagy rá, melyek ezek? Olvasd el cikkünket!

Ne görcsölj rá Kép forrása: depositphotos.com

1/6 Ne görcsölj rá

Bizonyára már veled is előfordult, hogy valamit görcsösen akartál, de csak az ellenkezőjét érted el vele. Igaz ez az elalvásra is.

Sajnos bármennyire is próbálsz koncentrálni arra, hogy végre álomba szenderülj, nem fog menni. Ha már órák óta csak forgolódsz, egyre idegesebb és nyugtalanabb leszel, ez pedig nem segít.

Az alvás hasonló testi funkció, mint az éhség, gombnyomásra nem működik. Próbálj mindennap ugyanabban az időben lefeküdni, hogy a szervezeted belső órája hozzászokjon az elalvás időpontjához, emellett sportolj rendszeresen és mindenféle zavaró tényezőt iktass ki.

2/6 Minden fényforrást kapcsolj ki

A pihentető alváshoz megfelelő körülmények kellenek, ilyen például a kényelmes ágy, a puha takaró és a sötét szoba. A melatonin nevű hormon szintje alvás előtt megemelkedik, gondoskodik a jó alvásról, majd reggel, ébredés után megint elkezd csökkenni.

Ezt a működést azonban befolyásolhatják a mesterséges fényforrások.

Kutatások bizonyították, hogy ha közvetlenül a lefekvés előtt tévét nézünk vagy a telefonunkat nyomkodjuk, nem emelkedik megfelelően a melatonin szintje. Épp ezért ajánlatos a mesterséges fényforrásokat legalább egy órával elalvás előtt kikapcsolni.

Vegyél egy forró fürdőt Kép forrása: behance.net

3/6 Vegyél egy forró fürdőt

Elalváskor szervezetünkben csökken a stresszhormon, azaz a kortizol szintje, valamint a testünk hőmérséklete is.

Ha ágyba fekvés előtt veszel egy forró fürdőt, garantáltan el fogsz tudni aludni, hiszen nem csak megnyugszol tőle, hanem kilépve a meleg vízből, elkezd csökkenni a tested hőmérséklete.

Ugyanez vonatkozik a stresszhormonra is, amelynek csökkenése álmosságot idéz elő. Áztasd magad fél órát a kádban, majd feküdj le. Hidd el, szinte egyből elalszol!

Húzz zoknit a lábadra Kép forrása: store.americanapparel.net

4/6 Húzz zoknit a lábadra

Nem szoktál zokniban aludni? Akkor ne csodálkozz, hogy nehezen tudsz elaludni.

Ha puha, meleg zoknit húzol a lábadra, nem csak jobban fogod magad érezni, de álomba is hamarabb szenderülsz. Azáltal, hogy a zokni felmelegíti a lábadat, kitágulnak az ereid, amelyek segítenek elosztani a hőt a szervezetedben.

Ez egyfajta jel az agyunk számára, hogy itt az ideje az elalvásnak. Próbáld ki, nagyon hatásos!

Hagyd, hogy az elméd elkalandozzon Kép forrása: depositphotos.com

5/6 Hagyd, hogy az elméd elkalandozzon

Emlékszel még, gyermekkorodban milyen könnyen el tudtál aludni a mesékre? Nem véletlen!

Felnőttként gyakran azért is alszunk el sokára, mert folyamatosan gondolkodunk, jár az agyunk és nagyon összepontosítunk valamire. Ilyenkor elkezdünk bárányokat számolni, mindhiába… A legjobb megoldás, ha hagyjuk, hadd kalandozzon az elménk.

Természetesen nem a napi problémákon, hanem valami kellemes dolgon. Képzeld el, milyen lesz a nyaralásod vagy gondolj arra, hogy egy gyönyörű parkban sétálgatsz. Hidd el, hamar elalszol!

Lélegezz lassan Kép forrása: weheartit.com

6/6 Lélegezz lassan

Kutatások bizonyították, hogy a meditáció, amely során megtanulunk a légzésünkre összpontosítani, segíthet a stressz csökkentésében, ezáltal az elalvásban is. Az a képesség, hogy megnyugtassuk az elménket, szerencsére nem a genetikán múlik, hanem tanulható.

Meditáció segítségével kizárhatjuk a külvilágot és ideiglenesen megszabadulhatunk a problémáinktól. Ezt a képességet lefekvéskor is hasznosíthatjuk. Ha álmatlanságban szenvedsz, javasoljuk, hogy próbáld ki a meditációt, segíteni fog.