Nem jön az álom? 5 kevéssé ismert ok az inszomnia hátterében

Zabolai Margit
Írta: ,

Mindannyiunkkal előfordul, hogy nehezebben alszunk el, de ha hosszabb távon sem tudod kipihenni magadat, annak akár nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ezért is érdemes minél előbb rábukkanni az álmatlanság okára!

Az inszomnia, vagyis álmatlanság egy alvászavar, egészen pontosan az elalvás zavara, ami a leggyakoribb probléma ezen a téren.

Jelentkezhet időszakosan, például stressz hatására vagy utazáskor, időzónák átlépésekor, illetve ha valamilyen életmódbeli körülmény nehezíti meg az elalvást. Krónikus álmatlanságról akkor beszélünk, ha a probléma már legalább 3 hónapja fent áll.

Fontos tudni, hogy az inszomnia jellemzően egy tünetegyüttes része, azaz többnyire más problémákkal együtt jelentkezik, így ezekkel együtt érdemes az okát keresni. Számos betegség van, amely az álmatlanságot okozhatja.

A pajzsmirigy túlműködése magasabb pulzusszámot, emésztési zavarokat, szorongást, feszültséget okoz, jellemző tünetek lehetnek még az izzadás, nőknél a menstruációs zavarok is.

Mivel a túlteljesítő pajzsmirigy nem csak a testre, de a kedélyállapotra is hatással van, könnyen okozhat alvászavart is, ráadásul a beteg sokáig azt gondolhatja, hogy esetleg valóban csak és kizárólag a stresszel van gondja, meg kell próbálnia lazítani, és akkor a szorongás, alvászavar is elmúlik.

Ha a pihenés, regenerálódás nem segít, érdemes egy rutinvizsgálat során a pajzsmirigyed működését is ellenőriztetni!