Vannak, akik soha nem isznak alkoholt – milyen okok vezérlik őket erre?

Bodnár Alexa
Írta: , Frissítve:

Évente 3 millió halálesetért tehető felelőssé az alkohol világszerte a WHO statisztikája szerint, Magyarországon pedig az alkoholisták becsült száma nagyjából 379 ezer. Az alkohol túlzott mértékű fogyasztása számos betegséget okozhat, és akár korai halált is eredményezhet. Vannak olyanok, akik önként lemondanak az alkoholfogyasztásról, és még alkalmilag sem fogyasztanak ilyen italokat. De mi vezérli ezeket az embereket, milyen lelki és fizikai okok húzódhatnak meg esetükben ennek hátterében?

Az alkohol valójában nagyon könnyen függőséget okoz, és most nem arra gondolunk, hogy garantáltan alkoholistává tesz, ha elkezdjük alkalmanként fogyasztani. 

Gyakran azonban szinte minden társasági összejövetel, családi vacsora, buli velejárója, és nélküle el sem tudjuk már képzelni az ilyen eseményeket.

Sőt, akár az is előfordulhatott már veled, ha éppen nem akartál inni, hogy többen elkezdtek faggatni a társaságból, beteg vagy-e, esetleg babát vársz, vagy mi az oka, hogy nem iszol? És bizony a pultosok sem hagyják mindig szó nélkül, ha csak limonádét vagy ásványvizet rendelsz tőlük, így még a társadalmi nyomás is nagy.

A sztárok között sem ritka dolog, hogy valaki nem iszik alkoholt, sokan vannak, akik már letették a poharat.

Kik azok a kedvenceink közül, akik már egy ideje alkohol nélkül élnek?

Többek között Natalie Portman, Zac Efron, Elton John, Bradley Cooper, Tyra Banks, Lana Del Rey, Leona Lewis, Lucy Hale, Blake Lively, Calvin Harris, Eva Mendes, Daniel Radcliffe, Eminem, Gerard Butler, Ewan McGregor vagy Tobey Maguire például mind azok közé a hírességek közé tartoznak, akik már nem fogyasztanak alkoholos italokat, vagy a korábbi alkoholproblémájuk miatt, vagy az egészségtudatosság jegyében.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?