Vannak, akik soha nem isznak alkoholt – milyen okok vezérlik őket?

Bodnár Alexa
Írta: ,

Évente 3 millió halálesetért tehető felelőssé az alkohol világszerte a WHO statisztikája szerint, Magyarországon pedig az alkoholisták becsült száma nagyjából 379 ezer. Az alkohol túlzott mértékű fogyasztása számos betegséget okozhat, és akár korai halált is eredményezhet. Vannak olyanok, akik önként lemondanak az alkoholfogyasztásról, és még alkalmilag sem fogyasztanak ilyen italokat. De mi vezérli ezeket az embereket, milyen lelki és fizikai okok húzódhatnak meg esetükben ennek hátterében?

Akik végleg felhagynak az alkoholfogyasztással, részben arra hivatkoznak, hogy az alkohol lassítja a gondolkodást, és hajlamosak vagyunk miatta meggondolatlanul, hülyén viselkedni.

Az alkohol valóban képes arra, hogy lassítsa az agysejtek működését, amelyek így lassabban továbbítják az információt.

Azt valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, hogy részegség esetén képesek vagyunk teljesen nonszensz dolgokat mondani, lassabban pörög az agyunk és a nyelvünk is, másnapra pedig sokszor meg is bánjuk, amiket előző este kimondtunk.

Az alkohol valóban az agysejtek pusztulását okozza, és a részegség érzése is ezzel magyarázható többek között.

Az alkohol csak nagyon minimális mennyiségben nem okoz mérgezési tüneteket, de 0,5 ezrelék felett már érezhetjük a hatását – az eufórikus állapotot, a zavarodottságot, izgatottságot.

A másnaposság sem véletlenül olyan kellemetlen, hiszen a szervezetünk ilyenkor igyekszik megszabadulni a toxinoktól, amelyeket bejuttattunk.

Az alkohol ugyan legális, de attól még egyfajta drog, ami függőséget okozhat.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján