Nem csak a nők biológiai órája ketyeg: ezt állapították meg az idősebb apák gyerekeiről

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az manapság már köztudott, hogy az idő előre haladtával a férfiak spermájának minősége romlik, a hímivarsejtek nem olyan aktívak, illetve számuk is csökken. Ennek ellenére egy férfi jóval később is képes gyermeket nemzeni, mint a vele egykorú nők. De vajon milyen kockázatokkal jár mindez?

Már-már természetesnek vesszük, hogy a gyermekvállalás időpontja jóval kitolódott, és végül is maga az ok tényleg teljesen normális. Tovább tanulunk, később kezdünk el dolgozni, miközben jóval több emberrel kerülünk nap, mint nap kapcsolatba.

Utóbbi nem csak arra hívja fel a figyelmünket, hogy bőségesen van lehetőségünk válogatni, hanem arra is, hogy egyáltalán nem muszáj kapkodnunk.

Hovatovább legtöbbünknek szülei, idősebb rokonai is egyértelműen azt javasolják, éljünk az idő nyújtotta lehetőségekkel, és várjuk meg az igazit. De mi van akkor, ha az igazi nem jön?

Vagy legalábbis sokat várat magára… Ez mostanában mindennapos forgatókönyv, aminek azonban megvannak az egészségügyi hátulütői - ezúttal az idősebb apák jelentette, nem annyira egyértelmű kockázatokról lesz szó.

Ha valaki később vág bele a családalapításba, annak általában az a következménye, hogy kevesebb gyermeke fog születni. Ennek oka lehet társadalmi, családi körülmény, vagy pusztán az egészség.

Ugyan nem ritka, hogy az idősebb férfiak fiatalabb partnert választanak, a mai modern életmódhoz gyakran csupán egy, legfeljebb két gyermek „passzol”.

A legújabb kutatások azonban arra is rámutattak, hogy nem csak az aktuális generációra van hatással az, ha idősebb az apa.

Úgy tűnik, a születendő gyermekek is követik ezt a mintát, és nem csupán az átlagosnál később vágnak bele a családalapításba, hanem ugyancsak kevesebb gyermekük születik, mint pl. nagy- és dédszüleiknek.

Ez vagy stagnáló, vagy csökkenő népességhez vezet.