Így úszd meg a nyarat bőrirritáció nélkül, ha te is napallergiás vagy

Írta: ,

Sokan várják a nyári napfényt, amikor szebbek a színek, balzsamosabb a levegő és sugárzóbb lesz a kedvünk is. Felmérések szerint azonban a magyarok elég nagy százalékának kellemetlen tüneteket is hoz magával a nyár. (X)

Genetikailag öröklődhet

A napallergia orvosi értelemben a szoláris urticaria, ami a fény által kiváltott immunológiai folyamat, és körülbelül a lakosság 1%-át érinti. A köznyelv azonban napallergiának nevezi a fénykiütést is, ami a fény hatására kialakuló bőrtünet, és ugyan a folyamatot tekintve valójában nem allergiáról van szó, a tünetei nem kevésbé kellemetlenek.

Ennek előfordulása már jóval gyakoribb, becslések szerint a 20%-ot is elérheti, és a szoláris urticariához hasonlóan genetikailag öröklődhet a rá való hajlam, bár pontos okai nem ismertek. A napallergia elsősorban a nőket érinti, de kortól és nemtől függetlenül bárki szenvedhet tőle.

Szerteágazó tünetek

A napallergia tünetei lehetnek a bőrön megjelenő hólyagok vagy csalánkiütés, ami eleinte csak a napfénnyel érintkező területen jelenik meg, majd onnan az egész testre is átterjedhet. Mivel a fénykiütést jellemzően nem maga a napfény, hanem a bőrön lévő anyagok nappal való érintkezése és az ebből származó bőrreakció okozza, a napallergiások megfigyelhetik, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása vagy krémek használata után a kiütések erőteljesebben jelentkeznek.

Olyanok is vannak, akik apró, pattanásszerű kiütések megjelenéséről számolnak be, mások viszkető érzésre panaszkodnak, ami már a tavaszi napsugarakkal egy időben is jelentkezhet, vagy a nyár során bármikor problémát okozhat.

Mit tehetsz a napallergia ellen?

Bár a tünetek jelentkezése után mindenképpen érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segít megállapítani, hogy valódi napallergiában, vagy fénykiütésben szenvedsz-e, és szükséged van-e gyógyszeres segítségre, a napvédelem mindenképpen fontos tényezője lehet a napallergia kezelésének.

Délelőtt 11 és délután 3 óra között ha nem muszáj, ne tartózkodj a napon, mert ilyenkor legerősebb az UV-sugárzás. Ne feledkezz meg a ruha alatt lévő területek napvédelméről sem, mert bár itt valamivel nehezebben égsz le, hacsak nem speciális, UV-szűrős ruhát viselsz, a napsugarak ezeken keresztül is megtalálják a bőrödhöz vezető utat.

Minden esetben használj fényvédő krémeket, melyek a bőrtípusodnak megfelelőek: érdemes nem csak a faktorszámot, hanem a bőröd egyedi igényeit is figyelembe venni.

Bien tipp: Az Eucerin Sun termékcsalád kiváló minőségű fényvédőkrémeket tartalmaz, melyek biztos védelmet nyújtanak a napsugárzás bőrkárosító hatásával szemben. Magas fényvédő faktorral védenek az UVA/UVB-sugárzás, valamint a nagy energiájú látható fény (HEVIS) ellen. A napvédő segíti a bőr saját DNS-javító mechanizmusát, a hialuronsav pedig csökkenti a bőröregedés jeleit és egyenletessé teszi az arcszínt.

Minden bőrtípus, bőrérzékenység és korosztály számára létezik egy ideális Eucerin fényvédőkrém. Ismerkedj meg közelebbről az Eucerin Sun termékcsaláddal itt!

A fényvédelemről érdemes gondoskodni akkor is, ha korábban nem okozott számodra gondot a napsütés: az egyre növekvő UV-sugárzás hatására ma már senki nincs biztonságban a bőrráktól, és azok is könnyebben leéghetnek, akik néhány évvel ez előtt még jobban bírták a napfényt.

Egy nyaralás során pedig nagyobb dózisú napsugárzásnak lehetsz kitéve, mint amihez a bőröd hozzászokott, így egy leégés vagy a váratlanul megjelenő napallergia könnyen elronthatja a pihenést – érdemes felkészülni ezekre a helyzetekre.