Mindig elfoglalt vagy? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz!

Nagy Niki
Írta: ,

Mindenhonnan azt halljuk, hogy muszáj egy kicsit kikapcsolnunk, elvonulnunk a munkától, és teljesen nyugisan eltölteni pár napot legalább – de memóriaszempontból ennek kifejezetten hátrányos következményei is lehetnek. Persze nem azt mondjuk, hogy mostantól napi 20 órát dolgozz, de érdemes megtalálni a középutat, friss kutatások szerint ugyanis minél elfoglaltabb vagy, annál jobb lesz a memóriád.

Ne lazsálj, több mindenre emlékszel! Kép forrása: blog.freepeople.com

Biztosan te is érezted már, hogy ha igazán pörögsz, és sok mindent elvégzel a teendőid közül, felfrissültnek és hatékonynak érzed magad. A Texasi Egyetem kutatói most arra keresték a választ, hogy ez az elfoglalt életmód hogyan hat a memóriára – kiderült, hogy ahelyett, hogy a sok munka és teendő miatt kifolynának a dolgok a fejedből, egyenesen javulhat a memóriád, ha sok mindent csinálsz.

A Texasban és Alabamában végzett kutatás során 330 egészséges nőt és férfit vizsgáltak, méghozzá nem is a fiatalabb korosztályból: az 50 és 80 év közöttiekre koncentrált a vizsgálat. Kiderült, hogy mindegy, mennyi idős vagy, az elfoglalt életmód jó hatással van az epizodikus memóriádra.

Miért van ez így? Kép forrása: stylemepretty.com

Az agynak, mint az izmoknak is, edzésre van szüksége, különben nehezebben működik. Nem véletlenül töltünk ki keresztrejtvényeket, játszunk logikai játékokkal vagy ütjük el az időt különböző társasjátékokkal – minél többet használod az agyadat, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy jobban fog működni.

Ehhez kapcsolódik a memóriajavulás is – ha sok mindent csinálsz, többször kell visszaidézned különböző feladatokat, adatokat, történéseket, és minél többször idézed vissza őket, annál jobban fogsz emlékezni rájuk. Kutatók ezt leginkább az epizodikus memória témájában találták igaznak – ez a saját életedre és az abban történt dolgokra való emlékezést jelenti, tehát gyakorlatilag a rövid távú memóriád jó részét.