Mindig elfoglalt vagy? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz!

Írta: ,

Mindenhonnan azt halljuk, hogy muszáj egy kicsit kikapcsolnunk, elvonulnunk a munkától, és teljesen nyugisan eltölteni pár napot legalább – de memóriaszempontból ennek kifejezetten hátrányos következményei is lehetnek. Persze nem azt mondjuk, hogy mostantól napi 20 órát dolgozz, de érdemes megtalálni a középutat, friss kutatások szerint ugyanis minél elfoglaltabb vagy, annál jobb lesz a memóriád.

Ne lazsálj, több mindenre emlékszel! Kép forrása: blog.freepeople.com

1/4 Ne lazsálj, több mindenre emlékszel!

Biztosan te is érezted már, hogy ha igazán pörögsz, és sok mindent elvégzel a teendőid közül, felfrissültnek és hatékonynak érzed magad. A Texasi Egyetem kutatói most arra keresték a választ, hogy ez az elfoglalt életmód hogyan hat a memóriára – kiderült, hogy ahelyett, hogy a sok munka és teendő miatt kifolynának a dolgok a fejedből, egyenesen javulhat a memóriád, ha sok mindent csinálsz.

A Texasban és Alabamában végzett kutatás során 330 egészséges nőt és férfit vizsgáltak, méghozzá nem is a fiatalabb korosztályból: az 50 és 80 év közöttiekre koncentrált a vizsgálat. Kiderült, hogy mindegy, mennyi idős vagy, az elfoglalt életmód jó hatással van az epizodikus memóriádra.

Miért van ez így? Kép forrása: stylemepretty.com

2/4 Miért van ez így?

Az agynak, mint az izmoknak is, edzésre van szüksége, különben nehezebben működik. Nem véletlenül töltünk ki keresztrejtvényeket, játszunk logikai játékokkal vagy ütjük el az időt különböző társasjátékokkal – minél többet használod az agyadat, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy jobban fog működni.

Ehhez kapcsolódik a memóriajavulás is – ha sok mindent csinálsz, többször kell visszaidézned különböző feladatokat, adatokat, történéseket, és minél többször idézed vissza őket, annál jobban fogsz emlékezni rájuk. Kutatók ezt leginkább az epizodikus memória témájában találták igaznak – ez a saját életedre és az abban történt dolgokra való emlékezést jelenti, tehát gyakorlatilag a rövid távú memóriád jó részét.

Mit jelent az, hogy elfoglalt? Kép forrása: kinfolk.com

3/4 Mit jelent az, hogy elfoglalt?

Persze nem mindegy, hogy mi az, amivel elfoglalod magad – ha például napi 20 órában csak kötögetsz, hiába vagy elfoglalt, nem sokat segít a memóriádon. Az egyetem kutatói szerint a multitaskinghoz, az analizáláshoz, a vitatkozáshoz, a tervezéshez, az érveléshez hasonló tevékenységek szükségesek ahhoz, hogy valóban mutatkozzon ez a memóriajavulás.

Dr. Sarah Festini, a Texasi Egyetem kutatója azt nyilatkozta, hogy főleg a rövid távú memóriában mutatható ki javulás, ha az ember hirtelen elfoglaltabb lesz, mint korábban volt. Minél idősebb alanyokat vizsgáltak egyébként, annál szembetűnőbb volt a különbség: aki nyugodt, lassú életet élt, rosszabb emlékezőképességről tett tanúbizonyságot, mint az, aki elfoglalta magát.

4/4 Azért a stresszel óvatosan!

Hiába javíthatja a memóriát a halom munka, a többi szervünkre egyáltalán nincs jó hatással, ha túlpörgetjük magunkat. Míg az emlékezőtehetségnek hasznos lehet a rengeteg túlóra és az agyban aktív pihenés, addig a szívet és a gyomrot például megterheli az a töméntelen mennyiségű stressz, ami ezzel jár.

Nem szabad tehát túlzásokban esni itt sem – még mindig igaz, hogy ha tényleg pihenni akarsz, akkor nyugodt, passzív tevékenységet érdemes választani. Mint mindenhol, itt is az arany középutat kell megtalálni, és aktív, de pihenéssel egybekötött életet élni – az agyadnak sem fog megártani az a másfél óra, amíg megnézed azt a filmet, vagy amíg leheveredsz egy kicsit délután szundikálni. Csak arra figyelj, hogy ne vidd túlzásba egyik oldalt sem!