5 mindennapi dolog, amiről nem gondolnád, hogy függőséget okoz

Zabolai Margit
Írta: ,

Nikotin, alkohol, kábítószerek – addikciót okozó anyagok, amelyekről tudjuk, hogy a legjobb messziről elkerülni őket, vagy legalábbis nagyon észnél lenni az esetleges indokolt használatuknál. De tudtad, hogy potenciális függőséget okozó tárgyak akár a táskádban vagy az otthonodban is tömegével fordulnak elő? Lehet, hogy elsőre kevésbé drasztikusnak tűnnek, de némelyik azért egy enyhe „rossz szokásnál” sokkal több kellemetlenséget is tud okozni.

Amilyen mókásnak hangozhat elsőre, olyan súlyos és nagyon komoly problémáról van szó.

Az orrcseppek ugyan jók és hasznosak, ha gyorsan szeretnél túljutni egy kellemetlen megfázáson, de a recept nélkül kapható szerek esetében is MINDIG be kell tartanod a használati útmutató elveit, és a lohasztó cseppeket 7-10 napnál tovább semmi esetre sem szabad használni!

Ellenkező esetben ugyanis ezek a készítmények függőséget alakítanak ki – ezt a jelenséget az orvosok is ismerik és sokakat kezelnek vele –, ami oda vezet, hogy az orrlégzés szinte elviselhetetlenül kellemetlenné válik az orrcseppek állandó használata nélkül, ami extrém esetben akár napi több doboz elhasználását is jelenti.

A leszokás persze nem lehetetlen, de nagyon kellemetlen, mindenképpen érdemes orvosi segítséget igénybe venni hozzá.

Az ajkak megfelelő védelme, hidratáltsága és az UV-szűrés télen kiemelten fontos, ezt nem vitatjuk.

De tudtad, hogy akár az ajakápoló is függőséghez vezethet?

Ennek az egyik oka az, hogy bizonyos készítmények valójában nem hidratálják a bőrt, hanem a bőr mélyéről hozzák a felszín közelébe a nedvességet, így hosszú távon valójában inkább szárítanak, ami miatt aztán egyre többször érzed úgy, hogy szükséged van az ajakír használatára.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik annyira megszokják az ajakápoló textúráját az ajkaikon, hogy enélkül azt érzik, hiányzik valami, így amint felszívódik a krém, újra bekenik az ajkaikat.