5 mindennapi dolog, amiről nem gondolnád, hogy függőséget okozhat

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

Nikotin, alkohol, kábítószerek – addikciót okozó anyagok, amelyekről tudjuk, hogy a legjobb messziről elkerülni őket, vagy legalábbis nagyon észnél lenni az esetleges indokolt használatuknál. De tudtad, hogy potenciális függőséget okozó tárgyak akár a táskádban vagy az otthonodban is tömegével fordulnak elő? Lehet, hogy elsőre kevésbé drasztikusnak tűnnek, de némelyik azért egy enyhe „rossz szokásnál” sokkal több kellemetlenséget is tud okozni.

Diétás üdítők Kép forrása: fermate/depositphotos.com

A diétás üdítő felboríthatja az anyagcserét, súlygyarapodáshoz vezethet, és számos egészségügyi problémát okozhat a cukorbetegségtől a magas vérnyomásig.

De a feladás sokkal nehezebb lehet, mint gondolnád, ugyanis többek között addikciót is okozhat.

Ez az addikció a light üdítőben található mesterséges cukrokból származhat, de Sheri Heller klinikai szociális munkás és New York-i székhelyű függőségi szakember azt állítja, hogy az addikció a testtömeg-szabályozásból és a test diszmorfiából is eredhet.

Olyan ügyfelekkel is dolgoztam, akik a diétás üdítőről még akkor sem képesek leállni, ha már ehhez köthető fizikai betegségektől szenvednek" – mondja.

Az ajkak megfelelő védelme, hidratáltsága és az UV-szűrés télen kiemelten fontos, ezt nem vitatjuk.

De tudtad, hogy akár az ajakápoló is függőséghez vezethet?

Ennek az egyik oka az, hogy bizonyos készítmények valójában nem hidratálják a bőrt, hanem a bőr mélyéről hozzák a felszín közelébe a nedvességet, így hosszú távon valójában inkább szárítanak, ami miatt aztán egyre többször érzed úgy, hogy szükséged van az ajakír használatára.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik annyira megszokják az ajakápoló textúráját az ajkaikon, hogy enélkül azt érzik, hiányzik valami, így amint felszívódik a krém, újra bekenik az ajkaikat.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!