Minden, amit az ételallergiáról tudnod kell

Írta: ,

Sokan nem akarják elismerni azt a tényt, hogy bizonyos ételcsoportokat képtelen megemészteni a szervezetük, ezért nem mellőzik azokat étrendjükből, inkább tűrik a kellemetlen tüneteket. Pedig hatalmas életminőségbeli változás érhető el, ha nem irritáljuk a szerveinket ezekkel az ételekkel! Egy ételallergia vizsgálattal már könnyen kiderítheted, neked milyen összetevőket kellene mellőznöd a jobb közérzet érdekében – addig is összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a túlérzékenységi állapotról!

Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?

1/6 Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?

Sajnos az ételallergiások száma folyamatosan nő, ami főként a helytelen táplálkozásnak és a stressznek köszönhető, de szinte minden ember küzd egy bizonyos szintű intoleranciával némely étellel szemben. Ezeket a szervezet nem tudja megemészteni, ezért különböző testi tüneteket produkál.

Azért fontos elkülöníteni a kettőt, mert az ételallergia sokkal veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet, ha nem veszik észre és nem kezelik időben.

Míg az intolerancia tünetei előidéznek néhány kellemetlen percet, addig az allergia komoly rosszullétek okozója is lehet.

Mik a tünetek? Kép forrása: stephaniesunderland.com

2/6 Mik a tünetek?

A tünetek elég kellemetlenek lehetnek, ezért ha a következőket észleled magadon, akkor mindenképpen keress fel egy hozzáértő szakembert.

 • a száj zsibbadása
 • a bőr viszketése
 • csalánkiütés – gyorsan kialakuló, piros foltok a bőrön
 • az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása
 • ziháló légzés
 • az orrnyálkahártya megduzzadása, súlyos esetben légzési nehezítettség
 • hasi fájdalom
 • hasmenés
 • émelygés, hányás
 • szédülés
 • ájulás
 • ekcéma
 • durva felszínű bőrmegvastagodás
Mely élelmiszerek válthatják ki az allergiát? Kép forrása: donnahay.com.au

3/6 Mely élelmiszerek válthatják ki az allergiát?

Gyakorlatilag bármi kiválthatja, de a leggyakoribbak a tojás, a hal-, illetve rákfélék, a tehéntej, a búza, az olajos magvak és a szójabab.

Szerencsére egyre többen kezdenek rájönni arra, hogy a túlzott mennyiségű állati fehérje fogyasztása káros lehet a szervezetünk számára, így áttérnek a növényi eredetű ételekre.

Nem azt mondjuk, hogy ne egyél többé húst, de mindenképpen próbáld meg csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget.

Mi zajlik le a testünkben? Kép forrása: lune-et-etoile.tumblr.com

4/6 Mi zajlik le a testünkben?

Az ételallergia során a szervezeted a bevitt élelmiszer alkotóit káros anyagnak ítéli, így védekezni kezd ellenük. Ennek hatására keletkeznek az E típusú antitestek, melyek ha újból találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, akkor hisztamin szabadul fel a szervezetben – ez felelős a csalánkiütésért, a viszketésért, a légutak szűkületéért, a hasi fájdalomért és hasmenésért, a vérnyomás lecsökkenéséért, valamint mindezek következményeiért.

Valójában egy nagyon egyszerű biológiai folyamat játszódik le az emberi testben allergia esetén. Beviszed a számára „rossz” ételeket, melyeket képtelen megemészteni, és ezt úgy adja a tudtodra, hogy különböző, kellemetlen tüneteket produkál.

Mi néznek meg a vizsgálat során?

5/6 Mi néznek meg a vizsgálat során?

Egyes helyeken már lehetőséged van 5000 tesztanyagra megnézetni az ételérzékenységedet, így egy komplex képet kapsz a szervezeted állapotáról. Megtudhatod, hogy milyen szintű a vitamin ellátottságod, és hogy mennyire hiányoznak bizonyos nyomelemek a szervezetedből.

Vizsgálják továbbá az allergiát a különböző adalékanyagokra is, valamint azzal is szembesülhetsz, hogy milyen mennyiségű salakanyag rakódott le a szervezetedben.

Mindenképpen érdemes elmenned egy ilyen vizsgálatra, hiszen könnyen megeshet, hogy hosszú évek óta olyan élelmiszerrel táplálod a testedet, amit valójában nem bír megemészteni.

Mi a megoldás? Kép forrása: nutritionstripped.com

6/6 Mi a megoldás?

Ha megtudtad, mely ételek okozzák nálad a kellemetlen tüneteket, akkor jön csak a neheze: a teljes életmódváltás. Többé már nem engedheted meg magadnak, hogy idő hiányában beugorj a boltba valami előrecsomagolt ételért, vagy rendelj valahonnan, hiszen nem tudhatod, pontosan mik kerülnek bele ezekbe az ételekbe.

Igenis legyél bizalmatlan, és akár az étteremben is kérdezd meg, hogy kókuszolajjal vagy étolajjal főznek – a legjobb persze, ha te magad készíted el az ételeidet.

Cseréld le a fehér lisztet növényi eredetűre, a tehéntejet pedig növényi tejre, hiszen már ezek az apró változtatások is jótékony hatással lesznek a szervezetedre, és idővel a tüneteid is megszűnnek.