Minden, amit az ételallergiáról tudnod kell

Írta: ,

Sokan nem akarják elismerni azt a tényt, hogy bizonyos ételcsoportokat képtelen megemészteni a szervezetük, ezért nem mellőzik azokat étrendjükből, inkább tűrik a kellemetlen tüneteket. Pedig hatalmas életminőségbeli változás érhető el, ha nem irritáljuk a szerveinket ezekkel az ételekkel! Egy ételallergia vizsgálattal már könnyen kiderítheted, neked milyen összetevőket kellene mellőznöd a jobb közérzet érdekében – addig is összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a túlérzékenységi állapotról!

Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?

Sajnos az ételallergiások száma folyamatosan nő, ami főként a helytelen táplálkozásnak és a stressznek köszönhető, de szinte minden ember küzd egy bizonyos szintű intoleranciával némely étellel szemben. Ezeket a szervezet nem tudja megemészteni, ezért különböző testi tüneteket produkál.

Azért fontos elkülöníteni a kettőt, mert az ételallergia sokkal veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet, ha nem veszik észre és nem kezelik időben.

Míg az intolerancia tünetei előidéznek néhány kellemetlen percet, addig az allergia komoly rosszullétek okozója is lehet.

Mik a tünetek? Kép forrása: stephaniesunderland.com

A tünetek elég kellemetlenek lehetnek, ezért ha a következőket észleled magadon, akkor mindenképpen keress fel egy hozzáértő szakembert.

  • a száj zsibbadása
  • a bőr viszketése
  • csalánkiütés – gyorsan kialakuló, piros foltok a bőrön
  • az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása
  • ziháló légzés
  • az orrnyálkahártya megduzzadása, súlyos esetben légzési nehezítettség
  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • émelygés, hányás
  • szédülés
  • ájulás
  • ekcéma
  • durva felszínű bőrmegvastagodás