Milyen vitaminokat érdemes ősszel szedni?

Horváth Petra
Írta: ,
Milyen vitaminokat érdemes ősszel szedni?

Ahogy egyre jobban haladunk az őszbe, úgy bukkan fel egyre több vírus és baktérium, amik fenyegetik a szervezetünket. Sajnos az őszi fáradtság okán nehéz elkerülni a megbetegedést, főként, ha nem táplálkozunk egészségesen és változatosan. Azonban, mivel sokan nem tehetik meg, hogy naponta többször is friss zöldséget, tápanyagokban gazdag magvakat és húsokat vegyenek magukhoz, így elkerülhetetlen, hogy az immunrendszernek plusz segítségre legyen szüksége. Ma már számtalan táplálékkiegészítőként funkcionáló vitamin és ásványi anyag kapható az üzletekben, azonban ezek közül néhány hosszútávú szedését és túlzásba vitelét egyetlen orvos vagy szakértő sem javasolja! Általában minden terméken fel van tűntetve, hogy milyen időszakosan szabad csak szedni az adott készítményt. Most azokat a vitaminokat gyűjtöttük össze, melyek ősszel sokat lendíthetnek az egészségünk megőrzésen, s melyek szedése nem okoz problémát, akár hosszabb távon sem!

D-vitamin

Sokan nem gondolnák, hogy az immunrendszerünknek ősszel a D-vitaminpótlásra van a legnagyobb szüksége.

Pedig a hirtelen bekövetkezett napfény hiányából fakadóan nem jutunk akkora D-vitamin adaghoz, mint nyáron, így a szervezet a raktárakból vonja ki, ami gyengeséggel, csontfájdalommal és fáradékonysággal is járhat.

Nélkülözhetetlen, hogy ebben az időszakban minél több D-vitamint juttassunk a szervezetünkbe, amit, ha az étkezéseinkkel nem tudunk teljesíteni, érdemes lehet táplálékkiegészítő formájában pótolni!

C-vitamin

Talán nem is kell részletezni, hogy mekkora szükségünk van a C-vitaminra, amit már jóval könnyebben pótolhatunk étkezésekkel is, hiszen a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható.

Ha mégis úgy érezzük, szükségünk van egy kis plusz erősítésre, rengeteg hatóanyag tartalmú készítmény található, a 100mg-os verziótól egészen az 1000mg-ig.

A C-vitamin fogyasztását nem lehet túlzásba vinni, ugyanis a felesleges mennyiséget a szervezet egyszerűen kilöki az első adandó alkalommal, lényegében a vizeletürítések során.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!