Milyen színű? Ezt árulja el a vizeleted az egészségedről

Írta: ,

Fogadjunk, többnyire eszedbe sem jut hátranézni a mellékhelyiségben – pedig a szervezetedből távozó folyadék árnyalata rengetegféle egészségügyi problémát leleplezhet. Összegyűjtöttük, melyik szín mire utalhat, illetve mikor javasolt orvoshoz menned.

Halványsárga?

1/5 Halványsárga?

A hasznos anyagok kiválogatása után már csak salakanyagok maradnak a távozásra ítélt folyadékmennyiségben. Ezek többnyire sókat, hormonokat és ásványi anyagokat jelentenek.

Az egészséges vizelet nagyjából 96%-a víz, a többit pedig az említettek teszik ki.

A „tökéletesnek” mondható produktum halványsárga árnyalata az urokróm nevű festékanyagból származik. A sárga pigment a zöld színű epefolyadék lebontásának mellékterméke.


Még több érdekesség: Fontos tények és óriási tévhitek a vizeletről


Noha a zsírok hasznosítását segítő epe többsége a széklettel távozik, körülbelül tizedét a vese szűri ki, ahol urokrómmá válik, s végül megmutatja, milyen arányban található a vizeletben salakanyag és víz.

Élénksárga?

2/5 Élénksárga?

Ha a vizeleted hirtelen „nagyon” sárgává változott, ne ijedj meg: valószínűleg étrend-kiegészítő útján bevitt vitaminok számlájára írható a dolog.

Természetes forrásokból – például zöldségekből és gyümölcsökből – ugyanis nem tudsz annyit magadhoz venni, ami indokolná az elszíneződést.

Nagy dózisú B- és C-vitamin bevitel esetén azonban a bélrendszer helyett rögtön a véráramba kerülnek az egyébként létfontosságú vegyületek, ahonnan a vese máris kiszűri a plusz mennyiséget.

Tárolásról sajnos szó sem lehet, hiszen vízben oldódó vitaminokról beszélünk, amelyekből a rövid időn belül hasznosítható adagon felül az összes többinek távoznia kell, mert így alkotott meg minket a természet.

A kiürülő vitaminok tehát élénksárgára színezhetik a vizeleted, intve arra, hogy érdemes lenne kevesebb tablettával élned.

Barnás vagy narancssárga?

3/5 Barnás vagy narancssárga?

Az elsötétedett vizelet a kiszáradás egyik legnyilvánvalóbb tünete. Noha elfogadható, ha a reggeli vizeleted valamelyest sötétebb, ha ezt tapasztalod, mégis érdemes lefekvés előtt egy órával innod egy nagy pohár vizet.

A narancsszínért egyébként a sóháztartás egyensúlyának zavara is felelhet, aminek a hatására úgy dönt a veséd, hogy több vizet tart vissza, így a kiürülő festékanyagok koncentráltabban jelennek meg.

Nagy mennyiségű béta-karotin fogyasztás esetén is előfordulhat narancsban játszó vizelet, ám az orvosok szerint általában epehólyag-elzáródásból adódó sárgaság jele is lehet.

Tartósan sötétebb vizelet esetén tehát érdemes orvoshoz menned.

Lilás vagy zöldes? Kép forrása: Wikipédia

4/5 Lilás vagy zöldes?

Ha még sosem volt ilyen problémád, felmerülhet benned a kérdés, hogy ugyan mitől lehet lila vagy zöld a vizelet.

Nos, az első árnyalat egy ritka genetikai betegség, az úgynevezett porifíria tünete, melynek során a szervezet túl sok lila festékanyagot, porifirint termel, és így távozik a felesleg.

Ebben az esetben sajnos idegrendszeri és mentális problémák is felléphetnek – III. György brit király például porifíriában szenvedett.

Ami pedig a „zöldséget” illeti: bizonyos baktériumok tudnak efféle pigmenteket termelni.

A hosszú nevű Pseudomonas aeruginosa baci például hólyaggyulladást szokott kiváltani, ha előrekerül a székletből a helytelen törlési szokások révén. Persze, mindkét árnyalat megjelenése orvosi segítséget igényel.

Rózsaszín vagy piros?

5/5 Rózsaszín vagy piros?

Ha céklát, rebarbarát, szedret vagy más ciklámen festékanyagot tartalmazó csemegét fogyasztottál, nyugodj meg: csak a betalain nevű vegyület távozik így, amelyet nem könnyű lebontani a szervezetednek.

Mesterséges ételfesték fogyasztása is járhat átmenetileg ilyen következménnyel.

Nagy erőfeszítéssel járó sport űzése után, például sprintelés, versenyszerű tenisz vagy boksz esetén pedig előfordulhat, hogy a testedet ért erőhatások irritálják a húgyhólyag falát, amire a vérzés természetes reakció.

Amennyiben viszont semmilyen táplálék nem indokolja a dolgot, célszerű urológushoz fordulnod.

Amellett ugyanis, hogy az említett mértékű sport már nem egészséges, súlyos betegség is állhat a háttérben. A véres vizelet sajnos minden ötödik esetben a hólyagrák jele.

Te oda szoktál figyelni a szervezeted efféle jelzéseire?