Milyen gyakran és hogyan tisztítsam a textilmaszkom?

Szőke Angéla
Írta: ,

A koronavírus elleni harc újabb mérföldköve, hogy a fővárosban kötelezővé vált vásárláskor a maszk viselete. A maszk véd a tüsszentéskor, beszédkor keletkező váladékcseppektől és használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a vírus emberről-emberre történő átvitelét. A sebészi maszk egyszer használatos - és többnyire még mindig az egészségügyi dolgozóknak tartják fent - ezért sokan hordanak textilmaszkot, ami szintén hatásos, de azt már kevesen tudják, hogy mosása ugyanolyan fontos, mint a viselése. Akár készen veszünk, akár mi magunk varrjuk a maszkot, ügyeljünk arra, hogy minél nagyobb felületen takarja az arcunkat és amennyire lehet, szorosan illeszkedjen anélkül, hogy kényelmetlen lenne.

A járvány kitörése óta vizsgálják, meddig életképes a vírus a nem szerves felületeken és arra jutottak, hogy akár napokig is. A textilmaszk nem szűri ki a nanométer nagyságú vírusrészecskéket, így nem csökkenti jelentősen annak az esélyét, hogy belélegezzük azokat.  Viselésük mégis fontos, mert másokat viszont sokkal kisebb valószínűséggel fogunk megfertőzni, ha hordozók vagyunk. Akkor is viseljük, ha nem érezzük magunkat betegnek, ugyanis akkor is lappanghat bennünk a vírus, ha nincsenek tüneteink.

A textilmaszk tehát jó és hasznos, azonban ha nem tisztítjuk rendszeresen, maga is vírushordozó felület lehet. A maszk jelentősen megakadályozza ugyan, hogy piszkos kezünkkel az arcunkhoz érjünk, de ha maga is szennyezett, nem biztonságos a viselése.

Milyen gyakran kell tehát mosnunk a textilből varrt maszkokat?

A szakértők szerint minimum naponta egyszer, azaz gyakorlatilag minden használat után egyből mehet is a mosásba. Valójában az sem ajánlott, hogy 30 percnél tovább legyen rajtunk a textilmaszk, ugyanis az orrunkon kifújt levegő és leheletünk nedvessége csökkenti a fertőzésekkel szembeni védelmet. Ügyeljünk arra, hogy a maszkot mindig tiszta kézzel tegyük fel, viselet közben ne érjünk hozzá és miután levettük és a mosásba helyeztük, ne érjünk szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, hanem azonnal mossunk kezet. A kézmosás minimum 20 másodpercig tartson, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vírusmolekula lipid-burkát feloldja a szappan. 

A szakértők ajánlása szerint egy bolti eladó vagy pénztáros esetében két óránként ajánlott a textilmaszk mosása, azaz cseréje. Természetesen munka közben nem tudjuk kimosni és megszárítani a maszkot, ezért az a célszerű, ha többet viszünk magunkkal munkába. 

Alter_Ego_Studio/depositphotos.com

Mivel kell tisztítani a maszkot?

Ha lehetséges valamilyen fertőtlenítőszert használjunk, ezek ugyanis hatékonyabban pusztítják el a mikróbákat, mint az általános mosószerek, de ha csak kézi mosásra van mód, akkor alaposan szappanozzuk be és minimum fél percig dörzsöljük az anyagot, majd minél melegebb vízzel öblítsük ki. 

Ha van rá lehetőség, áztassuk be klóros, vagy enyhén fehérítő hatású (pl.: hypós) vízbe  – legalább 10 percig - Ha készen vettük a maszkot, akkor is mossuk ki használat előtt.

A mosógépben is kimoshatjuk, olyan magas hőfokon, amit az anyag enged, de legalább 60 fokon. Még nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 milyen hőmérsékleten pusztul el, de a SARS vírus ellen – ami nagyon hasonló a koronavírushoz – már hatásos a 60 fok. Ha gyorsabban szeretnénk szárítani a maszkot, hajszárítóval is fújhatunk rá forró levegőt, illetve a vasalás is hasznos a „hőkezelés” miatt. 

Fontos megemlíteni, hogy textilmaszkot ne adjunk két évesnél kisebb gyermekre, illetve annak sem ajánlott, aki eleve nehezen lélegzik, nincs eszméleténél vagy bármi más gátolja abban, hogy levegye.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba