A millenniumi generáció egészségére fokozottan igazak a következők

Nagy Niki
Írta: ,

Az ezredfordulósoknak, vagyis a millenniumi generációnak (az 1980 és 1995 közt születettek) teljesen más kihívásokkal kell szembenéznie, mint az előző generációnak – nagyobb a légszennyezés, átalakultak az életmódok, és egyre durvább a nyomás a fiatalokon, ami a mentális egészségüknek sem tesz jót. A Blue Cross Blue Shield Association kutatása kimutatta, hogy az ezredfordulósok egyre egészségtelenebbek, ahogy idősödnek, ami nem csoda, hiszen a fizikai és mentális betegségek is jobban fenyegetik őket.

Annak ellenére, hogy az ezredfordulósok sokkal többet ölnek bele az egészségükbe, és jobban is foglalkoznak vele, mint az előző, X generációsok, ez az egészségügyi helyzetükön nem látszik, és ahogy idősödnek, úgy lesznek egyre rosszabb állapotban. A BCBSA szerint maga az, hogy mi az ezredfordulósokra legnagyobb fenyegetést jelentő top tíz betegség, magában nem meglepő, sokkal inkább az aggasztó, hogy milyen arányban és milyen intenzitással jelennek meg a generációnál.

A 2017-ben 31 és 34 év közötti ezredfordulósok 11 százalékkal egészségtelenebbek voltak, mint az ugyanilyen idős X generációsok az ő korukban. A kutatáshoz megkérdezett 55 millió ezredfordulós 83 százaléka ennek ellenére nagyon egészségesnek gondolja magát, és úgy érzi, az egészségéért tett erőfeszítései meghálálják magukat.

A leggyakoribb egészségügyi problémák a millenniumiak között: 

  • Depresszió
  • Droghasználat
  • Alkoholizmus
  • Magas vérnyomás
  • Hiperaktivitás
  • Pszichotikus állapotok
  • Crohn’s betegség
  • Magas koleszterinszint
  • Dohányzás

2-es típusú cukorbetegség

A kutatás szerint a mentális betegségek esetében van igazán komoly emelkedés, a legnagyobb különbséget a depresszió és a hiperaktivitás terén mérték az amerikai átlaghoz képest. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy ez statisztikai csúszás is lehet: mivel korábban sokkal nagyobb volt a stigma a mentális problémákkal kapcsolatban, könnyen lehet, hogy nem több a depressziós, csak több mer elmenni szakemberhez, és diagnosztizáltatni magát, mert már nem olyan negatív a megítélése a betegségnek.

GaudiLab/depositphotos.com

A mentális problémák előretörésének mégis lehetnek kiváltó okai, a Healthline szakembere szerint például a következők:

A technológiai fejlődés: furcsán hangozhat, de a tech fejlődése miatt az ezredfordulósok az első generáció, amely úgy nőtt fel, hogy kerüli a szemkontaktust, rossz az arckifejezések felismerésében, és nem tudja feldolgozni a saját és mások érzéseit olyan hatékonyan – mivel mindig van egy menekülő útvonala, méghozzá a kütyük. Ez megnehezíti az ezredfordulósok számára, hogy  megértsék és feldolgozzák az érzelmeiket.

Médiatúladagolás

Korábban csak a lokális és néhány globális hírt kaptak azok, akik bekapcsolták a tévét vagy elolvasták az újságot. Most azonban egy 24 órás körforgásban megkaphatunk bármilyen szörnyű hírt, amilyet csak szeretnénk, folyamatosan tisztában vagyunk azzal, milyen borzasztó dolgok történnek a világban. Míg ez valahol persze hasznos, erősíti a szorongást és a félelmet is, ami viszont korántsem egészséges.

AaronAmat/depositphotos.com

A mindenki győztes filozófia

Nem szép dolog győzteseket és veszteseket hirdetni gyerekek között, de fontos a mentális egészségük szempontjából – ha folytatjuk a „részvétel a fontos” filozófiát, és megdicsérjük azt is, aki sokkal kevesebb munkát tesz bele valamibe, mint a társai, akkor azzal összezavarjuk a gyereket, aki később is úgy fogja érezni, hogy nem kell igyekeznie, hogy elérjen valamit. Ez hosszú távon rosszul hathat a mentális fejlődésére.

A bizonytalan munkaidő

Bár otthonról dolgozni néha jó dolog, olyan bizonytalanságot tud teremteni, ami nem ad rendszert a mindennapokba, ezzel pedig egy fontos struktúrától fosztja meg az embert. Vannak, akik nagyon jól képesek így dolgozni, és ügyesen osztják be az idejüket, de azok, akik erre a változó munkarendre érzékenyek, sokkal rosszabbul érezhetik magukat, mint egy 9-5-ig tartó munka során.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!