Miért rosszabb az allergia ősszel?

Nagy Niki
Írta: ,

Valamiért még mindig az maradt az emberek tudatában, hogy az igazi allergiaszezon tavasszal és nyáron jön el – ami ugyan igaz a különböző virágpollenekre, de a parlagfűszezon igazán csak augusztus közepén indul be, és akár októberig is tarthat. De nem ez az egyetlen ok, amiért az őszi allergiaszezon sokak számára embert próbáló lehet!

Mikor fogok tüsszögni?

Ha olyan peches vagy, mint én, akkor tényleg minden fűre és fára allergiás vagy, és a tavaszi rügyek beköszöntének első pillanatától ősz derekáig tüsszögsz és viszket a szemed. Ha kicsit szerencsésebb vagy, akkor akár az alapján is meghatározhatod, mire vagy allergiás, hogy figyeled, mikor kezdesz el prüszkölni a sok pollentől.

Az éger, a tiszafa és a mogyoró például már akár februártól bocsájt ki olyan allergén anyagokat, amiket megérezhetsz. Korai pollenkibocsájtó még a kőris, a fűzfa, a ciprusfélék, a juhar, a nyárfa, a fenyőfélék vagy a szilfa is. Nyáron beindul a libatopfélék, a csalánfélék és a kender is, az igazán késői viszont az üröm és a leggyakoribb csínytevő, a parlagfű.

De a parlagfűn kívül „szerencsére” a különböző penészgombák spórái is megindulnak ősszel, hiszen a lehulló falevelek és a haldokló növények elkezdenek lebomlani. Ahogy a spórák mennyisége megnövekszik a levegőben, az allergiád még súlyosabb lesz, hiszen a parlagfűre allergiások rendszerint a spórák hatására is éreznek némi kellemetlenséget.

Igazi tüsszögéskoktélra számíthat tehát az, aki mindkét tényezőre érzékeny. Ráadásul akkor sem vagy szerencsésebb, ha „csakasztmád van, és nem allergiád, mivel az imént említett spórák erre is rátesznek egy lapáttal, és megnehezítik a légzésedet még az asztmán felül is.