Miért rosszabb az allergia ősszel?

Írta: ,

Valamiért még mindig az maradt az emberek tudatában, hogy az igazi allergiaszezon tavasszal és nyáron jön el – ami ugyan igaz a különböző virágpollenekre, de a parlagfűszezon igazán csak augusztus közepén indul be, és akár októberig is tarthat. De nem ez az egyetlen ok, amiért az őszi allergiaszezon sokak számára embert próbáló lehet!

Mikor fogok tüsszögni?

1/4 Mikor fogok tüsszögni?

Ha olyan peches vagy, mint én, akkor tényleg minden fűre és fára allergiás vagy, és a tavaszi rügyek beköszöntének első pillanatától ősz derekáig tüsszögsz és viszket a szemed. Ha kicsit szerencsésebb vagy, akkor akár az alapján is meghatározhatod, mire vagy allergiás, hogy figyeled, mikor kezdesz el prüszkölni a sok pollentől.

Az éger, a tiszafa és a mogyoró például már akár februártól bocsájt ki olyan allergén anyagokat, amiket megérezhetsz. Korai pollenkibocsájtó még a kőris, a fűzfa, a ciprusfélék, a juhar, a nyárfa, a fenyőfélék vagy a szilfa is. Nyáron beindul a libatopfélék, a csalánfélék és a kender is, az igazán késői viszont az üröm és a leggyakoribb csínytevő, a parlagfű.

2/4 Mire lehetsz még allergiás?

De a parlagfűn kívül „szerencsére” a különböző penészgombák spórái is megindulnak ősszel, hiszen a lehulló falevelek és a haldokló növények elkezdenek lebomlani. Ahogy a spórák mennyisége megnövekszik a levegőben, az allergiád még súlyosabb lesz, hiszen a parlagfűre allergiások rendszerint a spórák hatására is éreznek némi kellemetlenséget.

Igazi tüsszögéskoktélra számíthat tehát az, aki mindkét tényezőre érzékeny. Ráadásul akkor sem vagy szerencsésebb, ha „csakasztmád van, és nem allergiád, mivel az imént említett spórák erre is rátesznek egy lapáttal, és megnehezítik a légzésedet még az asztmán felül is.

Helló vírusszezon! Kép forrása: crushculdesac.tumblr.com

3/4 Helló vírusszezon!

Hogy mi teszi még jobbá ezt a parlagfű-üröm-gombaspóra kombinációt? Hát a vírusszezon, ami tovább nehezíti az egyébként sem egyszerű időszakot.

Ősz elején előbújnak a makacs baktériumok és vírusok, és egyre több kolléga vagy osztálytárs esik áldozatául az influenzának és társainak – ha viszont allergiás vagy, rettentő nehéz megmondani, hogy most tulajdonképpen megfáztál, vagy csak az allergiád miatt kapar a torkod és folyik az orrod.

Ráadásul egy legyengült szervezetet sokkal könnyebben irritálnak a pollenek és spórák is, mint egy egészségest, így ha netán mégis elkapnál valamit, extra rosszul járhatsz – nem csak a betegséggel, de az allergiával is meg kell majd küzdened.

Mikor lesz már vége?

4/4 Mikor lesz már vége?

Rossz hír, hogy a klasszikus megoldások (gyógyszerek, szemcseppek, orrspray-k) mellett nem igazán tudsz mást tenni azért, hogy ne szenvedj ennyire az allergiád tüneteitől. Persze az mindig segít, ha otthon rögtön kimosod a ruháidat, és nem hagyod, hogy a minimálisnál több pollen jusson a lakásba, és érdemes ilyenkor többször hajat is mosni, hogy onnan is kiszálljanak a makacs irritáló részecskék.

Az egyetlen jó hír az egészben az, hogy ez sem tart örökké: ahogyan hidegebbre fordul az idő, a pollenek és a spórák száma megtizedelődik a levegőben, és egyre kevésbé érzed majd úgy, hogy minden nap egy százas zsepit el kell fújnod rájuk. Ha hamar jön a rossz idő, szerencséd van, ha nincs, akkor akár novemberig is eltarthat a kellemetlen időszak – de ne búsulj, legalább későn kezdődik, és nem kell az egész nyarat az allergia árnyékában eltöltened jövőre sem!