Miért lesz rosszabb az allergiád, ha vörösbort iszol?

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Miért lesz rosszabb az allergiád, ha vörösbort iszol?

„Allergiás vagyok a kénre!” Mondják sokan, amikor szénanáthájuk romlik a vörösbortól. Az igazság azonban az, hogy általában nem a borokat tartósító szulfit a hibás, hanem a hisztamin, ami a szőlő héjából kerül erjedéskor a borba. De mi is az a hisztamin? (x)

Az allergiás túlérzékenységi reakció egyik következménye a hisztamin felszabadulása, ez az anyag felelős az allergiás tünetek nagy részéért.

Pollenallergiás időszakban amúgy is magas a szervezet hisztamin szintje, ezért romlanak a tünetek vörösbor, pezsgő vagy más, erjesztéssel készült ital után. 

Az is tovább növeli amúgy is magasabb hisztamin értéket, ha az alábbi ételeket esszük:

 • füstölt húsok
 • hal, tenger gyümölcsei
 • citrusfélék
 • olajos magvak
 • zöldségek közül a paradicsom, padlizsán, bab, lencse, savanyú káposzta
 • banán, ananász, eper
 • csokoládé

Nyers gyümölcsök közül általában nem okoz bajt (de ez egyéni; érdemes megfigyelni) a sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, szőlő, ribizli, áfonya, szeder, málna, alma, körte.

Aki allergiás vagy érzékeny más ételre, pl. a tejre, allergia szezonban különösen tartsa be, hogy minimális mennyiséget fogyasszon ezekből!

A parlagfű-allergiásoknak vigyázni kell a keresztallergiára is, ez azt jelenti, hogy egyes növények a parlagfű pollenjéhez hasonló szerkezetű kémiai anyagokat tartalmaznak, így súlyosbítják az allergiát. Ne egyen a parlagfűre érzékeny görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, tököt, banánt, napraforgó magot. A kamillatea is hasonló hatású.

Rotációs diéta:

Ha túl erős pl. a mozzarella és a paradicsom kísértése, és elcsábulunk, fontos, hogy utána 2-3 napig ne ismételjük meg, ne együnk nyers paradicsomot. A paradicsom szósz formájában általában nem okoz problémát. 

Az allergiás tüneteket enyhítsük homeopátiával!

Az allergia enyhítése homeopátiás megközelítéssel elsősorban a hajlam kezeléséből áll. Ez egy hosszabb folyamat, a személyiség, a testi tünetek, családi hajlamok alapján felírt alkati szerrel történik. Ezt a kezelést legjobb olyan időben elkezdeni, amikor nincsenek erős tünetek. Szénanátha esetén a téli időszak ideális erre. Forduljunk homeopata orvoshoz!

Ha itt a pzs szezon, enyhítsük az akut tüneteket homeopátiával. Ilyenkor az egyéni tüneteket – hiszen mindenki másképp reagál egy allergénre – a tünetek alapján írt egyéni szerrel kezeljük. Mindenki más tüneteket tapasztal a pollenektől, és a tüneti kezelést az egyéni, ránk jellemző tünet alapján választjuk ki. Nézzünk néhány példát, milyen tünetekhez milyen homeopátiás alapanyagot választhatunk:

 • Euphrasia – szemviszketés, könnyezés, tüsszögés esetén
 • Allium cepa – könnyezés, tüsszögés (mint hagymavágásnál) esetén
 • Sabadilla – ha a szájpadlás is viszket.
 • Apis – orrdugulás, szemduzzadás esetén.
 • Nux vomica – stresszes háttér, éjjel orrdugulás, reggel tüsszögőroham.

A tüneti szereket hosszan sorolhatnánk, érdemes tapasztalt homeopata orvos tanácsát kérni, ha választunk. 

Másik módszer, ha tudjuk, mire vagyunk allergiásak, hogy a hisztaminból készült homeopátiás szert (Histaminum) kombinálunk az allergénből készült homeopátiás szerrel, és kiegészítjük a Coryzalia-val, ami egy náthára, szénanáthára összeállított gyógyszer.

A homeopátiás gyorssegély alapja, akár kezdőknek is, ha tudjuk, mire vagyunk allergiásak:

Szedjünk Coryzalia-t a náthára, egészítsük ki az allergénből (pl. parlagfű, vagy virágpor) és a hisztaminból (Histaminum) készült homeopátiás szerrel. 

Töltsd le az ingyenes e-könyvet az allergia kezelésének homeopátiás lehetőségeiről.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!