Miért iszik mindenki almaecetet?

Rádi Judit
Írta: ,

Mostanában minden táplálkozási tanácsadó, fitnesszguru csupa olyan módszert ajánl, amelyben a konyhánk vagy akár a piperepolcunk alapanyagait kéne rendszeresen meginnunk – az egyik ilyen, leggyakrabban ajánlott alkotóelem pedig az almaecet. Igen, az, amit a salátádba öntesz és alkalmanként a frissen mosott hajadra dörzsölsz. De miért iszik mindenki almaecetet?

Mert csökkenti a gyulladást

Gyakran hajszoljuk túl magunkat, a bajt pedig rendszertelen evéssel és folyadékbevitellel tetézzük.

A legyengült, kimerült szervezetben könnyen alakulhat ki gyulladás, amely minimum kellemetlenséggel, gyakran fájdalommal, ritkán akár súlyos szövődménnyel is járhat.

Az almaecet segít helyreállítani a szervezeted természetes egyensúlyát, ezért érdemes naponta meginni két evőkanálnyit, 3 deci vízben hígítva, pici mézzel édesítve. 

Mert csökkenti a cukorbetegség és a rák kialakulásának esélyét

Az almaecet hatékonyan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az ecet ugyanis lassítja néhány keményítő megemésztését: nem blokkolja 100 százalékban, de hatásával megakadályozza, hogy az azokból keletkező cukor felvigye a vércukorszintünket. 

Az ecetben rengeteg antioxidáns található, melynek mindegyike jótékony hatást fejt ki a szervezetben.

Köztük a béta-karotin és az abból létrejövő A-vitamin védelmet biztosít a rák ellen.

Az ecet magas antioxidáns tartalma által elpusztítja a rákot okozó molekulákat, pektinjei pedig segítenek oldani a rákkeltő vegyületeket a szervezetben.