Miért félünk a nőgyógyásztól? – Ezeket gondold át a vizsgálat előtt

Írta: ,

Orvoshoz járni – még ha csak rutinvizsgálatról van is szó – senkinek sem a tartozik kedvenc szabadidős elfoglaltságai közé. Nőgyógyászhoz menni viszont sokak számára különösen kellemetlen, pedig nem kellene, hogy így legyen – ha te is szorongva kérsz időpontot a dokidhoz, az alábbiak végiggondolása talán segíthet leküzdeni a félelmed.

Miért kell legyőznöd a félelmet?

Magyarországon évente körülbelül félezer nő hal meg méhnyakrákban, holott a korai stádiumban diagnosztizált betegség jellemzően jól kezelhető és gyógyítható. Rendszeres szűréssel ezek az életek talán megmenthetőek lettek volna. A petefészekrák gyógyulási statisztikája már jóval rosszabb, és mivel a betegség sokszor tünetmentes, nehéz idejében kiszűrni – az egyetlen esélyt itt is a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat jelenti. Látható tehát, mennyire fontos, hogy leküzdd a félelmeidet!

Ez sem rosszabb, mint egy torokfájás

Azt már tisztáztuk, hogy orvoshoz menni persze senki sem szeret különösebben, mégsem érezzük magunkat annyira feszélyezetten, amikor például egy torokfájással keressük fel a háziorvost, mint amikor nőgyógyászhoz kell mennünk. Tudatosítsd magadban, hogy alapvetően nincs különbség: a nőgyógyásznak ez a szakmája, neked pedig vannak olyan szerveid és testrészeid, melyeknek az ellenőrzéséhez ő ért a legjobban.

A nőgyógyászati vizsgálattal járó kiszolgáltatottság érzése sokszor a nemi szervekhez kötődő tabukból adódik. Próbálj meg tárgyilagosan nézni a helyzetre: alapvetően, orvosi szempontból semmi különbség aközött, hogy valaki a manduládat, vagy a petefészkedet nézi meg, és egyik esetben sincs semmi okod a szégyenkezésre.

Válassz olyan orvost, akiben megbízol

Bármennyire is tudatos vagy, azért félmeztelenül, egy vizsgálószékben ülve értelemszerűen sebezhetőbbnek érzi magát az ember. Mint minden orvos esetében, a nőgyógyásznál is fontos, hogy olyat válassz, akiben megbízol, akivel őszintén mersz beszélni, és akitől mersz kérdezni. Ne feledd, hogy a te testedről van szó, jogod van hozzá, hogy végig úgy érezd, te irányítod a helyzetet! Ma Magyarországon szabad orvosválasztás van, ami azt jelenti, hogy ha az orvos is fogad, bármelyik körzet rendelőjébe mehetsz. Ha nagyon kellemetlenül érzed magad, érdemes a magánrendeléseket is fontolóra venni. Egy rutin vizsgálat rendelőtől függően 10-20 ezer forint közötti összegbe kerül. Ha megengedheted magadnak, ne érezz bűntudatot, amiért évente kétszer szánsz ennyi pénzt arra, hogy kényelmesebb körülmények között vizsgáltasd ki magad.