Mi az a húgyúti fertőzés, és mi okozza?

Sándor Alexandra
Írta: ,

A tünetekkel biztosan tisztában vagy – de vajon azzal is, hogy mi játszódik le pontosan a szervezetedben, és minek a hatására? A következőkben ezt magyarázzuk el, és adunk néhány megelőzési tippet is.

A húgyúti fertőzésről általában

Olyan bakteriális eredetű megbetegedések csoportjáról van szó, melyek a húgyutakat – a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot vagy a húgycsövet – érintik.

A vesemedence-gyulladástól kezdve a hólyaghurutig többféle kórkép is beletartozik. Kialakulásának kockázata különösen nagy azoknál, akik a hólyag beidegzését befolyásoló betegségben, például diabéteszben szenvednek. Várandós nőknél, időskorban, vesekövesség esetén, illetve a katéterrel élőknél is fokozott veszéllyel kell számolni.

A húgyúti fertőzések súlyossága az enyhe, alig érezhető kellemetlenségtől kezdve egészen az életveszélyes vérmérgezésig terjedhet. (Utóbbi akkor következik be, ha a kórokozók a véráramba kerülnek.)

A húgyúti fertőzés oka

A legtöbb megbetegedést olyan baktériumok okozzák, amelyek egyébként az emésztőrendszerben tanyáznak, élükön a kólibacilussal, orvosi nevén az Escherichia coli-val. 

Nem ez azonban a húgyúti fertőzések egyetlen lehetséges forrása: számos további kórokozó, köztük a staphylococcus, a proteus, az enterococcus és a pseudomonas is bajt hozhat a húgyutakra.

Azt, hogy pontosan melyiknek sikerült a húgyutakban elszaporodnia, vizeletmintából állapítják meg laboratóriumi körülmények között.

Fontos tudni, hogy szexuális úton terjedő kórokozók is okozhatnak húgyúti fertőzést, köztük a chlamydia és a trichomonas is – utóbbi meglehetősen „szívós”, hiszen akár nedves törölközőn is képes jó ideig megtelepedni.