Méz, propolisz, méhpempő és méhviasz: az apiterápia csodái

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Méz, propolisz, méhpempő és méhviasz: az apiterápia csodái

A méz gyógyító hatását az magyarázza, hogy a méhek az átalakítás során megőrzik az összes jó tulajdonságát annak a növénynek, amelyből származik. Így például a hársméz nyugtatja az idegeket, az akácméz csillapítja a lázat. A sebek gyorsabban hegesednek, ha egy kis mézet kenünk rájuk. 

A méz mint gyógyszer

A méz sokkal több, mint étel. Magas kalóriatartalma miatt természetes fűtőanyag, rövid és hosszabb távú fizikai igénybevétel esetén is energiát biztosít.

A benne lévő glükóz gyorsan felszívódik és bekerül a vérkeringésbe, ezáltal átalakul hasznosítható energiává. Legalább az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert ilyenkor a szervezetünknek több energiára és immunerősítőre van szüksége.

Fogyasztása az emésztést és a gyerekek fejlődését is segíti. Segíti az ásványi sók, például a kalcium és a magnézium beépülését.

Viszont a cukorral ellentétben nem üres energia, mert nem hizlal, támogatja az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását. Nyugtató, lázcsillapító, vizelethajtó, vérszegénységgátló hatása is van. Valóságos gyógyszer

Propolisz

Az emberiség már régóta használja. Az ókori Egyiptomban a papok a mumifikálásnál is alkalmazták.

A görögök főleg sebeket és vágásokat gyógyítottak vele.

Oroszországban a 12. században a fogszuvasodást és a szájüregi gyulladásokat enyhítették a propolisz segítségével. Európában a 18. században elterjedt a népi gyógyászatban is.

Sokféle betegséget gyógyítottak vele, például a légúti gyulladásokat, az égési sebeket, az ekcémát, a tyúkszemet, a rovarcsípést, a vágásokat és mindenféle egyéb sebet. 

Ezt a gyantás anyagot a méhek bizonyos növények (nyárfa, nyírfa, fűzfa, vadgesztenye, fenyő, tölgy, szilfa, égerfa) rügyéből szerzik. A nap közepén gyűjtik, amikor 20 foknál melegebb van.

A méh szippant egy kicsit a rügy gyantájából, és a hátsó lábainál lévő pollengyűjtőbe teszi. Rügyről rügyre repülve megtölti a kosarát, majd visszarepül a kaptárba, ahol átadja a dolgozóknak, akik erjesztő anyagot tartalmazó nyálváladékkal dúsítják és elraktározzák. A kaptárban ez építőanyagul szolgál.