Ezekre a változásokra számíthatsz a menzeszeddel kapcsolatban, ahogy öregszel

Nagy Niki
Írta: ,

Ahogyan a testedben minden más, úgy a menstruációs ciklusod is változik az idő előrehaladtával. A hormonális változások miatt hol hosszabb ideig tarthat, hol rövidebbig, és az erőssége sem lesz mindig ugyanolyan. Erre kell számítanod a különböző életkorokban egészen a klimaxig!

A húszas éveidben

A tinédzserkor még a kiszámíthatatlan menstruációról és a különböző kellemetlenségekről szól, a húszas éveidre viszont azért jellemzően beáll már a menzesz, és megismered annyira a saját ciklusodat, hogy ki tudd számítani akkor is, ha nem szedsz fogamzásgátló tablettát. Persze vannak, akik később érnek, de azért nem ez a jellemző, és ilyenkor már lenyugszanak a hormonjaid.

A dolog hátránya az, hogy felerősödnek a premenstruációs szindróma tünetei, vagyis a görcsök, az éhség, a hangulatingadozások vagy a fejfájás is erőteljesebben jelentkezik.

Ez az az időszak, amikor a legtöbb nő elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát, mert sokan stabil párkapcsolattal rendelkeznek, és/vagy egyáltalán nem aktuális még nekik a gyerekvállalás.

Kép forrása: AndreyPopov/depositphotos.com

A harmincas éveidben

Ekkor már ismered a menstruációs ciklusodat, tudod, hogy mire kell számítanod, és milyen tünetek kísérik. Ha erőteljesebb a PMS, vagy szokatlan jeleket tapasztalsz, valószínűleg valamilyen egészségügyi problémáról van szó, és nem egyszerűen a ciklusod változik.

A nők körében ekkor a leggyakoribb az endometrózis kialakulása, ennek felismerésében is segíthet, ha változásokat tapasztalsz a menzeszedben.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba