Menstruációs pattanások – Miért alakulnak ki és hogyan tüntetheted el őket?

Menstruációs pattanások – Miért alakulnak ki és hogyan tüntetheted el őket?

Címlap / Életmód / Egészség / Menstruációs pattanások – Miért alakulnak ki és hogyan tüntetheted el őket?

Nagyon ritka az, ha valakinek nem nőnek puklik a fején, amikor éppen a menstruációja felé közelít. Ennek rengeteg oka van, de szerencsére nem mind olyan, amin nem segíthetsz – itt a nagy menstruációs pattanás-kisokos, hogy legközelebb kicsit kevesebbet kelljen szenvedned a makacs aknék miatt azokon a bizonyos napokon!

Egy menstruációs ciklus jellemzően 28 napig tart, ennek minden egyes napját a hormonjaid változása uralja. A 28 napot érdemes két részben vizsgálni: az első felét az ösztrogén nevű hormon, a másodikat pedig a progeszteron uralja.

A legtöbb nő, aki menstruációs pattanásokkal küzd, a menzesz megjelenése előtt 7-10 nappal kezdi el észrevenni a puklik megjelenését. Ennek a fent említett hormonokhoz van köze: mindegyikük termelése ebben az időszakban a legkevésbé aktív a 28 nap alatt. Ez a hiány az oka egyébként annak is, hogy a méhnyálkahártya leválik, és megjön a menstruáció.

A menstruációs pattanások nagyban különböznek az ember szokásos pattanásaitól, méghozzá nem a jó értelemben.

Ezek jellemzően nagyon haragos, gyulladt, kidudorodó puklik, amelyekből nagyon ritkán jön bármi is, a nyomkodás csak hegesíti őket, és még inkább ront a helyzeten.

Éppen ezért próbálj nem hozzájuk nyúlni, sokat nem segíthetsz, viszont szép nagy sebeket okozhatsz magadnak. Az is jellemző, hogy ezek a pattanások nem az egész arcon, hanem inkább az alsó felén, az állon és az állvonalon jelennek meg, esetleg a nyakon is felbukkanhatnak.

A menstruációs ciklusod közepén a faggyúmirigyeid több faggyút termelnek, ami zsírosabbá, fénylőbbé teszi a bőrödet, és jobban hajlamosít a pattanások kialakulására, mivel a baktériumok igencsak jól érzik magukat benne. Erre jön rá még, hogy ilyenkor a szervezet rendszerint visszatartja a vizet, amitől nemcsak a pattanásod lehet több, de fel is puffadhatsz. Igazi nyerő kombináció.

Ha nem szeretnéd, hogy a menstruációs pattanások megkeserítsék az életedet, az első lépés a megakadályozásuk és a kezelésük felé, hogy a bőrödnek megfelelő arcápolási termékeket választasz. Ezek általában tartalmaznak szalicilsavat, vagy benzoil-peroxidot, csak arra figyelj, hogy ne használd őket túl sokat, mert hosszú távon roncsolhatják a bőrödet.

Ha nagyon rossz a helyzet, az orvosod antibiotikumot is felírhat, de ezt érdemes tényleg utolsó megoldásként meghagyni.

A legtöbb nő akkor is érzékel változást a bőrén, ha elkezd fogamzásgátló tablettát szedni, így ha nem tervezel a közeljövőben gyerekeket, ez is segíthet a pattanások kialakulásának megelőzésében.

Kép forrása: AllaSerebrina/Depositphotos.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!