Menstruációs pattanások – Miért alakulnak ki és hogyan tüntetheted el őket?

Nagy Niki
Írta: ,

Nagyon ritka az, ha valakinek nem nőnek puklik a fején, amikor éppen a menstruációja felé közelít. Ennek rengeteg oka van, de szerencsére nem mind olyan, amin nem segíthetsz – itt a nagy menstruációs pattanás-kisokos, hogy legközelebb kicsit kevesebbet kelljen szenvedned a makacs aknék miatt azokon a bizonyos napokon!

Egy menstruációs ciklus jellemzően 28 napig tart, ennek minden egyes napját a hormonjaid változása uralja. A 28 napot érdemes két részben vizsgálni: az első felét az ösztrogén nevű hormon, a másodikat pedig a progeszteron uralja.

A legtöbb nő, aki menstruációs pattanásokkal küzd, a menzesz megjelenése előtt 7-10 nappal kezdi el észrevenni a puklik megjelenését. Ennek a fent említett hormonokhoz van köze: mindegyikük termelése ebben az időszakban a legkevésbé aktív a 28 nap alatt. Ez a hiány az oka egyébként annak is, hogy a méhnyálkahártya leválik, és megjön a menstruáció.

A menstruációs pattanások nagyban különböznek az ember szokásos pattanásaitól, méghozzá nem a jó értelemben.

Ezek jellemzően nagyon haragos, gyulladt, kidudorodó puklik, amelyekből nagyon ritkán jön bármi is, a nyomkodás csak hegesíti őket, és még inkább ront a helyzeten.

Éppen ezért próbálj nem hozzájuk nyúlni, sokat nem segíthetsz, viszont szép nagy sebeket okozhatsz magadnak. Az is jellemző, hogy ezek a pattanások nem az egész arcon, hanem inkább az alsó felén, az állon és az állvonalon jelennek meg, esetleg a nyakon is felbukkanhatnak.

A menstruációs ciklusod közepén a faggyúmirigyeid több faggyút termelnek, ami zsírosabbá, fénylőbbé teszi a bőrödet, és jobban hajlamosít a pattanások kialakulására, mivel a baktériumok igencsak jól érzik magukat benne. Erre jön rá még, hogy ilyenkor a szervezet rendszerint visszatartja a vizet, amitől nemcsak a pattanásod lehet több, de fel is puffadhatsz. Igazi nyerő kombináció.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv