A gyengébb menstruáció terhességet jelezhet – És még ezt az 4 másik dolgot is

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha a menstruációd bármiben jelentősen eltér a megszokottól, tovább tart, késik, kimarad, esetleg sokkal erősebb, vagy lényegesen gyengébb, mint szokott, mindenképpen érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mert csak ő tudja minden kétséget kizáróan megállapítani, mi állhat a háttérben. A gyengébb menstruáció például ilyen sok féle állapot tünete lehet.

A kimaradó vérzés a menstruáció jele, aki pedig menstruál, az nem lehet terhes, ez ilyen egyszerű, ugye?

Azért nem egészen – a gyenge, vagy akár teljesen elmaradó menstruációnak a terhességen kívül más okai is lehetnek, ahogy a várandósság sem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön elmaradnak a vérzések.

Bár a legtöbb nő esetében a fogantatás után a menstruáció elmarad, vannak nők, akik különböző okoknál fogva még néhány hónapig termékenyek maradnak, és lehet pecsételő vérzésük, vagy gyengébb menstruációjuk.

A rendkívül gyenge vérzés egyébként bizonyos esetekben méhen kívüli terhességet is jelezhet, és bár nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ez is egy újabb nyomós érv, hogy felkeresd a nőgyógyászodat egy ellenőrzés végett.

Túl sokat stresszeltél Kép forrása: stylendesigns.com

A mindennapi feszültségek, de még egy munkahelyi konfliktus, vagy akár az anyagi nehézségek is olyan problémaforrások lehetnek, amikkel többnyire képesek vagyunk fizikálisan boldogulni.

Azok az érzelmi megrázkódtatások azonban, amelyek az egész életedet megváltoztatják, például egy szülő elvesztése, már nem ritkán fizikai tüneteket is produkálnak.

A megugró stresszhormonok ilyenkor – nagyon leegyszerűsítve – lekapcsolják a termékenységet, mert úgy ítélik meg, hogy a tested nem bírna most el még egy várandósságot is.

Jó hír, hogy a lelki egyensúly helyreállásával többnyire a fizikai tünetek is maguktól elmúlnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene felkeresned az orvosodat, hogy kizárjatok minden más fizikai panaszt, és természetesen mindez intő jel lehet arra is, hogy ideje segítséget kérned a mentális egészséged érdekében.

Ez éppen olyan fontos, mint a fizikai vizsgálatok!