Menstruáció félidőben? Ezt kell tudnod a közti vérzésről

Zabolai Margit
Írta: ,

Korábban jött meg a menstruációd? Akár hetekkel korábban? Ráadásul nem is olyan, mint szokott lenni? Azért, mert amivel találkozol éppen, az nem menstruációs vérzés – a közti pecsételésnek több oka is lehet.

Ovuláció vérzéssel

Bár viszonylag kevesen vannak, akik napra pontosan ki tudják számolni a ciklusukat, a legtöbb felnőtt és egészséges nő azért nagyjából mégis sejti, mikorra kell várnia a következő menstruációt, és ha a vérzés ehhez képest akár hetekkel is korábban jelentkezik, az biztos, hogy okoz némi meglepetést.

Pedig a közti vérzés nem ritka jelenség, csak viszonylag kevés szó esik róla: valójában nem menstruációs vérzésről van szó, hanem a tüszőrepedés következtében indulhat meg némi vérzés, ami a közepes erősségű vérzésnél valamivel gyengébb és rövidebb ideig is tart, mint a rendes menstruáció.

Az általunk megkérdezett nőgyógyász szerint az ovulációs vérzés normálisnak mondható, vannak nők, akik minden ciklusban megtapasztalják, mások csak néha, vagy csak egyszer, de olyanok is vannak, akik soha nem találkoznak a jelenséggel.

„Hogy pontosan mitől van, hogy néha a tüszőrepedést vérzés kíséri, máskor meg nem, nem tudjuk pontosan, de nem is különösebben fontos okokat keresni emögött, mert a jelenség, azonkívül, hogy némi kellemetlenséggel jár, önmagában nem kóros, nem jár semmiféle következménnyel, nincsenek következményei” – mondja az orvos.

Ha a menstruációhoz hasonló görcsöket tapasztalsz, akkor a megszokott görcsoldódat a közti vérzés idején is beveheted, a vas pótlása pedig segít, hogy ne érezd a vérveszteség miatti tüneteket.

Akár a baba első hírnöke is lehet

Amennyiben a vérzés egy kicsivel az ovulációd után jelentkezik, és éppen rajta vagytok a „babatémán”, akkor jó okod van reménykedni: a beágyazódás ugyanis szintén járhat némi vérzéssel, ami nem sokkal a menstruáció előtt, vagy akár a menstruációd várt időpontjával egybe is eshet.

Ennek oka, hogy amikor a petesejt a méh falába ágyazódik, ott keletkezhet egy enyhe vérzés, ám ez a megszokott menstruációnál minden esetben sokkal kisebb mennyiségű és jellemzően sötétebb barnás színű. Vannak, akik a fehérneműn nem is veszik észre, csak a vécépapíron látnak némi maszatolást.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a pecsételő vérzés önmagában még nem jelenti a terhesség létrejöttét, ezt biztosan csak egy orvos tudja megállapítani, és nagyon sokan vannak, akik a teherbeeséskor egyáltalán nem is tapasztaltak beágyazódásos vérzést, így természetesen ennek hiányában is lehet, hogy megfogant a babád.

Mikor menj orvoshoz?

Sajnos a közti vérzés néhány esetben sokkal komolyabb gondokat is jelezhet: hormonzavarokra, a pajzsmirigy helytelen működésére, de akár méhnyakrákra is utalhat. Bár egyik betegség sem jár feltétlenül vérzéssel, és a vérzés sem jelenti önmagában, hogy nagyobb gond lenne, ha eddig nem volt közti vérzésed, vagy most más időpontban jelentkezik, esetleg bármilyen más módon – színében, erősségében – eltér a megszokottól, mindenképpen érdemes felkeresned az orvosodat, hogy kizárjátok a komolyabb problémák lehetőségét.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba