Nő vagyok, tudnom kell: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Írta: ,

Szinte mindenki fél a ráktól. A mellrák azonban ma már jó eséllyel kezelhető. Aki rendszeresen részt vesz a mammográfiás szűrővizsgálaton, időben megfelelő kezelést kaphat. Ráadásul a nők 90 százalékát soha nem sújtja az emlőrák, de nem tudhatjuk, ki tartozik a 10 százalékba. Az amerikai Judy L. Smith harminc éve praktizál, onkológusként minden percét annak szenteli, hogy eloszlassa a mellrákkal kapcsolatos, régóta terjedő tévhiteket a nők és a férfiak körében egyaránt.

A mellrák rendszeres szűrését elég 40 évesen elkezdeni

Ez a tévhit onnan ered, hogy a legtöbb rosszindulatú melldaganatot valóban 40 éves kor fölött diagnosztizáljak. Emlőrák azonban bármilyen életkorban kialakulhat.

Magyarországon a mammográfiai vizsgálatok 50 évvel ezelőtt kezdődtek, Európa számos országát megelőzve ezzel. Ma a beutalóval rendelkezők számára ingyenes az éves szűrővizsgálat negyven év felett, vagy abban az esetben, ha előfordult a családban emlődaganat.

Csomók, váladékozás, különböző elváltozások viszont fiatalabb életkorban is felbukkanhatnak.

A statisztikák szerint tíz csomóból nyolcról derül ki a szakorvosi vizsgálat során, hogy jóindulatú cisztáról, zsíros lerakódásról vagy egyébről van szó és nem rákos daganat kifejlődéséről.

Ennek ellenére minden elváltozást kötelező megmutatni egy szakembernek, aki gyors és szakszerű javaslatot tesz arra vonatkozóan, mit lehet tenni.

Legtöbbször ultrahangos vagy mammográfiai vizsgálatot rendel el.