Nő vagyok, muszáj tudnom: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Göcző Nóra
Írta: ,
Nő vagyok, muszáj tudnom: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Szinte mindenki fél a ráktól. A mellrák azonban ma már jó eséllyel kezelhető. Aki rendszeresen részt vesz a mammográfiás szűrővizsgálaton, időben megfelelő kezelést kaphat. Ráadásul a nők 90 százalékát soha nem sújtja az emlőrák, de nem tudhatjuk, ki tartozik a 10 százalékba. Az amerikai Judy L. Smith harminc éve praktizál, onkológusként minden percét annak szenteli, hogy eloszlassa a mellrákkal kapcsolatos, régóta terjedő tévhiteket a nők és a férfiak körében egyaránt.

A mammográfiai vizsgálat összenyomhatja a daganatot, így elősegítve annak terjedését Kép forrása: jovannig/depositphotos

Semmilyen vizsgálat nem igazolja, hogy a kompresszió miatt tovább terjedne a rosszindulatú sejtburjánzás – mondja Judy L. Smith, aki szerint ez a mítosz az egyik, amely miatt sok nő inkább nem megy el a szűrésekre.

A férfiak nincsenek veszélyben

Az egyik legismertebb tévhit, hogy a férfiak mellében nem alakulhat ki rosszindulatú elváltozás, ahogy a nőkben sem prosztata betegség, mert nincs prosztatájuk.

Való igaz, hogy a férfiak körében ezerből egy az esély a betegségre, de csak 2016-ban 460 amerikai férfi veszítette életét mellrák következtében, az American Cancer Society adatai szerint.

A férfiak mellrákja általában közvetlenül a mellbimbó alatt vagy körül jól kitapintható, csomószerű gumóval indul. A halálozási arány sokkal nagyobb, mint a nők körében.

Ennek oka, hogy a férfiak később vagy egyáltalán nem fordulnak orvoshoz, ha csomót találnak a mellükben.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!