Mellrák - életmentő a rendszeres vizsgálat

Írta: ,

Magyarországon és az egész világon egyre több mellrákos beteget diagnosztizálnak. Azért, hogy a gyógyulási esélyek minél jobbak legyenek, elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés és szűrés.

Sokáig úgy tartották, hogy a mellrák a 40 év felettiek betegsége. Valóban abból a korosztályból kerül ki a legtöbb diagnosztizált eset, azonban napjainkban egyre több huszonéves kerül emiatt a műtőasztalra. Mivel leginkább a genetika az, ami vezető szerepet játszik a kialakulásban, sajnos kevés olyan módszer ismert, amellyel meg lehet előzni. Bár igaz, sokszor tartják felelősnek az alumíniumszármazékokkal dúsított dezodorokat, mivel ha nem tud eltávozni a verejték, az csomók kialakulásához vezethet a hónaljban és a mellbe Tévesen sokan úgy vélik, a mellrák kizárólag a nők betegsége, de meglepő módon egyre több férfinél is diagnosztizálják.

Otthoni önellenőrzés

A nőgyógyászok azt tanácsolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk meg otthon mindkét mellünket, és keressünk elváltozásokat, csomókat. Mivel ez a ráktípus csak ritka esetben fáj, ne nyugodjunk meg akkor, ha elváltozást tapasztalunk, viszont nincs diszkomfort érzésünk.  Mivel ez a leggyakoribb daganat a nők körében, érdemes minél többször elvégezni az önvizsgálatot, mert ha kezdeti stádiumban diagnosztizálják a betegséget, akkor a gyógyulás akár 100% is lehet. Sajnos elég alattomos kórról van szó, ami könnyen áttéteket képezhet a környező nyirokcsomókban, a tüdőben, illetve a torokban.

Mellrákra utaló jelek

  • csomó tapintása a mellben
  • váladékozó, vérző mellbimbó
  • narancshéjszerű bőr
  • a mellbimbó deformitása

Önvizsgálat

  • a tükör előtt leengedett karokkal nézd meg, nincs-e valamilyen elváltozás a melleden
  • ellentétes melledet tapogasd meg az ellentétes kezeddel és keress csomókat
  • ismételd meg ugyanezt úgy, hogy felemeled a vizsgált melled oldalán lévő karod
  • nyomd meg finoman a mellbimbódat, és figyeld meg, nem távozik-e belőle vér, vagy váladék
  • ne csak a melleidet vizsgáld meg, hanem tapintsd át a hónaljaidat, illetve a kulcscsont feletti részt

Amennyiben találsz egy, vagy több csomót, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ugyanis nem minden elváltozás jelenti azt, hogy mellrákos vagy, viszont mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat, mutasd meg neki, hogy kiderüljön, mi is okozza a csomót!

A 40 év felettieknek évente kötelező lenne mammográfiás vizsgálatra is eljárni, ami kimutatja mind a jó, mind a rosszindulatú daganatokat. Igaz, nem a legkellemesebb érzés, ahogy összenyomják az emlőket, viszont lehet, hogy a vizsgálat életmentőnek bizonyul.

A fiatalabb korosztály tagjait nem vizsgálják mammográfiával gazdag mirigyállományaik miatt, ezért náluk az ultrahangos vizsgálat kerülhet szóba, ahol akár még a kitapinthatatlan méretű csomók jelenlétére is fény derülhet.

Szükséges-e a mell eltávolítása?

Sokan rettegnek attól, hogy el kell távolítani az egyik, esetleg mindkét mellüket. Erre azonban csak igen előrehaladott állapotban van szükség, viszont ha ez mégis bekövetkezik, akkor sincs minden veszve. Ha az orvos gyógyultnak nyilvánítja a beteget, plasztikai műtétre is lehetőség nyílik, mellyel újra visszaszerezhetjük nőiességünket.

Kezelés

A rosszindulatú daganatot minden esetben műteni kell. Azt, hogy kell-e sugárkezelés, az orvosok csak az operáció után tudják megállapítani, sok esetben a hormonkezelés is segít. Fontos kiemelni, hogy ha a mellet nem távolítják el, akkor mindenképp szükségessé válik a kemoterápia, mivel csak így lehet a leghatásosabban megelőzni a rák kiújulását.