Megvakít és fájdalmat csillapít – így hat a testedre a szerelem

Írta: ,

A szerelem meglepő változásokat indít el a testedben. Olyannyira, hogy hatása gyakorlatilag a legerősebb kábítószerekének felel meg. De függőség ide vagy oda, a következő összefüggéseket kénytelenek vagyunk maradéktalanul pozitívnak értékelni!

A szerelem kijózanít

1/5 A szerelem kijózanít

Lehet, hogy egy úriember szinte szó szerint elvette az eszedet, ám az iránta táplált érzések alkalmasak rá, hogy a kijózanítsanak, ha túlzásba vitted az alkoholfogyasztást.

A kötődés hatására termelődő oxitocin ugyanis gondoskodik róla, hogy a bódító hatást minél kevésbé érezd.

A Sydney Egyetem munkatársai Dr. Michael Bowen vezetésével mutatták ki, hogy azok a patkányok, akik nagy dózist kaptak ebből a hormonból, sokkal jobb mozgáskoordinációt mutattak szeszbevitel után a társaiknál.


5 jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást


„Az oxitocin olyannyira befolyásolta az állátok viselkedését, hogy lényegében meg sem tudtuk mondani, van-e náluk egyáltalán bármiféle hatása az alkoholnak. Ez óriási dolog” – nyilatkozta Dr. Bowen, aki jelenleg azt vizsgálja, hogy a módszer segíthet-e a szenvedélybetegeknek a leszokásban.

A szerelem begyógyítja a sebeket

2/5 A szerelem begyógyítja a sebeket

Boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban még a sebek is gyorsabban gyógyulnak – állítják az amerikai Ohio Állami Egyetem szakértői, akik 42 házaspár tagjainak karjára égettek apró hólyagokat egy kis szívókorong segítségével.

A hólyagokat aztán kilyukasztották, így a helyükön apró seb keletkezett.

Egyik alkalommal arra kérték a résztvevőket, hogy vitassanak meg valamilyen érzelmi témát, amiben nem értenek egyet.

Másodjára pedig olyasmiről kellett csevegniük, amitől szoros kötődést éreztek egymás között. Bebizonyosodott, hogy már félórányi szeretetteljes diskurzus is felgyorsítja a sebgyógyulást, mégpedig legalább egy egész nappal.

A kutatást vezető Janice Kiecolt-Glaser elmondta, hogy a „trükk” műtétek előtt különösen hasznos lehet.

A szerelem vakká tesz

3/5 A szerelem vakká tesz

Tudományosan bizonyítható tény, hogy a szerelem valóban vak.

A legkevésbé sem jelent tehát akadályt, ha nem büszkélkedhetsz Playmate-testtel, a párod fizikuma pedig messze áll a sztárfocistákétól – hiszen mindketten eleve arra vagytok programozva, hogy a lehető legtökéletesebbnek észleljétek a másikat.

A holland Gröningeni Egyetem munkatársai 70 párt vontak be az erről szóló kísérletbe, melynek során világossá vált, hogy mindannyian „pozitív illúziót” táplálnak a kedvesük külseje iránt.

Mindannyian sokkal magasabb pontszámot adtak a párjuk külsejére, mint a sajátjukéra. A tudósok szerint ez az ösztön gondoskodik róla, hogy igényt tartsunk a közös utódgondozáshoz elengedhetetlen monogámiára.

A szerelem csillapítja a fájdalmat

4/5 A szerelem csillapítja a fájdalmat

Ha szerelmes vagy, magasabb fájdalomküszöbnek örvendhetsz – állítják a szakemberek.

Egy kísérlet alkalmával például boldog párkapcsolatban élő nők bokájára erősítettek sokkolót, és közben mérték az agyi aktivitásukat, hogy látszódjon, mennyire kellemetlen ez a számukra.

A résztvevők fájdalomérzete jelentősen csökkent, amikor a vizsgálatot immáron párjuk kezét fogva ismételték meg.

Az eredményeket a Stanford Egyetem munkatársai is megerősítették: ők úgy találták, hogy a rózsaszín ködös fázisban lévő hallgatók tovább bírtak forró tárgyat a kezükben tartani, amikor a szerelmük fotóját tartották eléjük.

Más vonzó ember képe azonban nem volt rájuk ilyen hatással.

A szerelem legális kábítószer

5/5 A szerelem legális kábítószer

Kutatások tucatjai bizonyítják, hogy a szerelem hatására felszabaduló boldogsághormonok, köztük az oxitocin és a dopamin ugyanazokat a receptorokat, tehát érzékelő sejteket aktiválják, mint például a kokain.

A King’s College London és a New York-i Stony Brook Egyetem munkatársai megállapították, hogy a szerelmesek agyában ugyanazok a régiók léptek működésbe másik felük fotójának láttán, mint amelyek drog hatására lendülnek akcióba a szerfüggőknél.

Csak itt ugyebár semmilyen egészségre káros mellékhatással nem kell számolni…