Megvakít és fájdalmat csillapít – így hat a testedre a szerelem

Sándor Alexandra
Írta: ,

A szerelem meglepő változásokat indít el a testedben. Olyannyira, hogy hatása gyakorlatilag a legerősebb kábítószerekének felel meg. De függőség ide vagy oda, a következő összefüggéseket kénytelenek vagyunk maradéktalanul pozitívnak értékelni!

A szerelem kijózanít

Lehet, hogy egy úriember szinte szó szerint elvette az eszedet, ám az iránta táplált érzések alkalmasak rá, hogy a kijózanítsanak, ha túlzásba vitted az alkoholfogyasztást.

A kötődés hatására termelődő oxitocin ugyanis gondoskodik róla, hogy a bódító hatást minél kevésbé érezd.

A Sydney Egyetem munkatársai Dr. Michael Bowen vezetésével mutatták ki, hogy azok a patkányok, akik nagy dózist kaptak ebből a hormonból, sokkal jobb mozgáskoordinációt mutattak szeszbevitel után a társaiknál.


5 jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást


„Az oxitocin olyannyira befolyásolta az állátok viselkedését, hogy lényegében meg sem tudtuk mondani, van-e náluk egyáltalán bármiféle hatása az alkoholnak. Ez óriási dolog” – nyilatkozta Dr. Bowen, aki jelenleg azt vizsgálja, hogy a módszer segíthet-e a szenvedélybetegeknek a leszokásban.

A szerelem begyógyítja a sebeket

Boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban még a sebek is gyorsabban gyógyulnak – állítják az amerikai Ohio Állami Egyetem szakértői, akik 42 házaspár tagjainak karjára égettek apró hólyagokat egy kis szívókorong segítségével.

A hólyagokat aztán kilyukasztották, így a helyükön apró seb keletkezett.

Egyik alkalommal arra kérték a résztvevőket, hogy vitassanak meg valamilyen érzelmi témát, amiben nem értenek egyet.

Másodjára pedig olyasmiről kellett csevegniük, amitől szoros kötődést éreztek egymás között. Bebizonyosodott, hogy már félórányi szeretetteljes diskurzus is felgyorsítja a sebgyógyulást, mégpedig legalább egy egész nappal.

A kutatást vezető Janice Kiecolt-Glaser elmondta, hogy a „trükk” műtétek előtt különösen hasznos lehet.