Megtaláltad az Igazit? A következő változások történnek az agyadban, a tudomány szerint

Nagy Niki
Írta: ,
Megtaláltad az Igazit? A következő változások történnek az agyadban, a tudomány szerint

Kép forrása: unsplash.com

Ha szerelmes vagy, valószínűleg te is érzed azokat a változásokat, amelyeket a hormonok felszabadulása okoz a testedben: boldogabb vagy, jobb színben látod a világot, több az energiád, és empatikusabb vagy másokkal. De mit is jelent ez pontosan tudományos szempontból? Milyen változások zajlanak le a testedben akkor, ha úgy érzed, megtaláltad a Nagy Ő-t?

Több jutalom, kevesebb félelem

A funkcionális MRI vagy funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) már nagyon sok mindent le tud követni, ami az agyadban történik – többek között azt is, hogy az ott található nagyon vékony hajszálereknek milyen a vérellátása. Ilyen módszerekkel derülhet ki például az, hogy a szexhez, jutalomhoz és memóriához köthető agyi részek gyakrabban aktívak, ha szerelmes vagy, ezzel szemben ritkábban aktívak azok a területek, amelyekkel a félelmet és az ellenszenvet azonosítod. Vagyis az agyad alapvetően arra van ilyenkor berendezkedve, hogy jól érezd magad, és ne figyelj a gondjaidra.

Kevésbé vagy stresszes

Egy német kutatás kimutatta, hogy ha szerelmes vagy, az hat a stresszre reagáló rendszeredre is: ha megtaláltad az igazit, akkor egy olyasfajta szociális kötődés alakul ki közöttetek, ami megnyugtat, és csökkenti a stressz-szintedet. Megnő a biztonságérzeted, ráadásul ez arra is jó, hogy a későbbiekben felelősebb, nyugodtabb döntéseket tudj hozni az élet minden területén.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!