Megsúgjuk, melyik életkorban esik vissza a férfiak termékenysége drasztikusan

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Megsúgjuk, melyik életkorban esik vissza a férfiak termékenysége drasztikusan

Kép forrása: iLlex/depositphotos.com

A ketyegő biológiai óra olyasmi, amivel gyakran riogatják a párválasztás vagy gyerekvállalás előtt álló nőket, arról azonban kevesebb szó esik, hogy ha nem is olyan hangerővel, azért a férfi biológiai óra is kattog.

Az okok még nem teljesen tiszták Kép forrása: travisfimel.tumblr.com

Az, hogy pontosan mivel magyarázható a férfiak nemzőképességének csökkenése az életkorral, még további vizsgálatokat igényel, de a kutatók úgy vélik, hogy a spermaszám csökkenésével, illetve a spermiumok életképességével hozható összefüggésbe a válasz.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek IVF segítségével próbáltak teherbe esni, így az eredmények nem feltétlenül vonatkoznak azokra, akik hagyományos úton próbálnak utódot nemzeni, bár valószínűsíthető, hogy a termékenység az ő esetükben is hasonlóan alakul.

Számít a kor a férfiaknál is Kép forrása: postris.com

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a különbséget a férfiak és nők termékenysége között, a különbség abban áll, hogy a nők bizonyos számú petével születnek, azaz a legelső, megérésre váró petesejt már az újszülött lány gyermekekben ott van, majd a menopauzával a megtermékenyítésre váró peték tulajdonképpen „elfogynak”.

A férfiak szervezete ezzel szemben csak később, a kamaszkorban kezdi meg a spermiumok termelését, ám az az életkor előrehaladtával sem áll meg, azaz elvileg egy férfi egész életében, akár 102 évesen is nemzőképes maradhat.

Az életkor azonban a férfiak fogamzásképességében is szerepet játszik, ahogy azt egy vizsgálat is bebizonyította: a kísérletben részt vevő férfiak ugyan fogamzóképesek voltak, egy bizonyos életkor elérése után jelentősen csökkent annak az esélye, hogy teherbe ejtsék a partnerüket, különösen, ha a nő is elmúlt 30 éves.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!