5 meglepő dolog, amire tényleg allergiás néhány ember

Schuster Borka
Írta: ,
5 meglepő dolog, amire tényleg allergiás néhány ember

Kép forrása: unsplash

Tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, irritáció. Az allergia miatt sokan szenvednek, főleg most, a pollenszezonban, de tudtad, hogy allergiás tüneteket nem csak a parlagfű vagy a por, esetleg a macskaszőr, hanem néhány egészen extrém dolog is okozhat? Az alábbi érzékenységtől szenvedőket egyáltalán nem irigyeljük…

Pénz Kép forrása: unsplash

Bár azt mondják, hogy a pénznek nincs szaga, mégis okozhat allergiát – igaz, nem konkrétan a pénz értékére vagy látványára lehet allergiás valaki, hanem a benne lévő fémre, ettől függetlenül azonban nagyon is elképzelhető, hogy valakinél irritációt okoz az apró érintése.

Bár a fémallergia nem kimondottan ritka vagy extrém betegség, szerencsére viszonylag keveseket érint annyira súlyos formában, hogy akár az aprópénz érintése, számolása, vagy az azzal való fizetés is viszketést vagy kiütéseket okoz, de van a földön néhány ember, akinek sajnos számolnia kell ezzel a kellemetlen jelenséggel.

Ők szinte biztos, hogy ahol csak tehetik, kártyával fizetnek, és talán másoknál gyakrabban mondják azt is: „tartsa meg az aprót!

Rezgés Kép forrása: unsplash

Vitatkozhatunk arról, hogy orvosi értelemben allergiának nevezhető-e, de tény, hogy bizonyos embereknél a bőrükkel érintkező vibráció kiütést, duzzanatot, vörös foltokat, azaz irritációt válthat ki.

A tünetek általában egy órán belül elmúlnak, a súlyosabb eseteknél azonban ez egy igen kellemetlen és fájdalmas egy óra lehet.

A vibráció-allergia kialakulhat attól is, hogy valaki túl sokat érintkezik rezgéssel, például mert munkagépeket kezel, vagy akár csak sokat tapsol, de külön érdekessége, hogy a betegségre való hajlam öröklődhet is.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!