5 meglepő dolog, amire tényleg allergiás néhány ember

Írta: ,

Tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, irritáció. Az allergia miatt sokan szenvednek, főleg most, a pollenszezonban, de tudtad, hogy allergiás tüneteket nem csak a parlagfű vagy a por, esetleg a macskaszőr, hanem néhány egészen extrém dolog is okozhat? Az alábbi érzékenységtől szenvedőket egyáltalán nem irigyeljük…

Pénz Kép forrása: unsplash

1/5 Pénz

Bár azt mondják, hogy a pénznek nincs szaga, mégis okozhat allergiát – igaz, nem konkrétan a pénz értékére vagy látványára lehet allergiás valaki, hanem a benne lévő fémre, ettől függetlenül azonban nagyon is elképzelhető, hogy valakinél irritációt okoz az apró érintése.

Bár a fémallergia nem kimondottan ritka vagy extrém betegség, szerencsére viszonylag keveseket érint annyira súlyos formában, hogy akár az aprópénz érintése, számolása, vagy az azzal való fizetés is viszketést vagy kiütéseket okoz, de van a földön néhány ember, akinek sajnos számolnia kell ezzel a kellemetlen jelenséggel.

Ők szinte biztos, hogy ahol csak tehetik, kártyával fizetnek, és talán másoknál gyakrabban mondják azt is: „tartsa meg az aprót!

Rezgés Kép forrása: unsplash

2/5 Rezgés

Vitatkozhatunk arról, hogy orvosi értelemben allergiának nevezhető-e, de tény, hogy bizonyos embereknél a bőrükkel érintkező vibráció kiütést, duzzanatot, vörös foltokat, azaz irritációt válthat ki.

A tünetek általában egy órán belül elmúlnak, a súlyosabb eseteknél azonban ez egy igen kellemetlen és fájdalmas egy óra lehet.

A vibráció-allergia kialakulhat attól is, hogy valaki túl sokat érintkezik rezgéssel, például mert munkagépeket kezel, vagy akár csak sokat tapsol, de külön érdekessége, hogy a betegségre való hajlam öröklődhet is.

Halszag Kép forrása: unsplash

3/5 Halszag

Hogy a különféle tengeri herkentyűkre sokan allergiások, az talán nem ismeretlen előtted sem, de tudtad, hogy vannak, akik már a halszagtól is megbetegedhetnek?

Ennek oka, hogy amikor valaminek a szagát érezzük, lényegében apró molekulákat szippantunk be – egy extrém súlyos allergia esetén pedig ennyi elég is lehet ahhoz, hogy valakinél jelentkezzenek a tünetek, amelyek akár a légutak bedagadásához, fulladáshoz is vezethetnek.

Noha mindez persze meglehetősen ritka, még egy ok lehet arra, hogy miért nem jófej dolog a maradék harcsát a munkahelyi mikróban melegíteni.

Mobiltelefon Kép forrása: unsplash

4/5 Mobiltelefon

A telefonok képernyőjének, borításának vagy nyomógombjának elkészítéséhez különféle fémeket használhatnak, ha pedig valaki érzékeny például a krómra vagy a nikkelre, és eleget fogdossa a telefonját, akkor bizony előfordulhat, hogy egy idő után irritációt, kellemetlen bőrtüneteket tapasztal.

A jó hír az, hogy ehhez azért elég sokáig kell nyomkodni a mobilodat, de ha például valaki egy hosszú repülőutat próbál elütni egy maratoni Angry Birds-szel, akkor elképzelhető, hogy leszállás előtt kellemetlen meglepetés éri.

5/5 Spermiumok

Ha egy védekezés nélküli szexuális kapcsolat után kellemetlen tüneteket, viszketést, égő érzést tapasztalsz, akkor ott elég nagy eséllyel valamilyen szexuális úton terjedő betegség lehet a ludas, így mindenképpen ezeket érdemes első körben kivizsgáltatni.

Azonban, ha az orvosok semmit nem találnak, viszont a tünetek mindig közvetlenül az együttlét után jelentkeznek, akkor az is lehet, hogy azok csoportjába tartozol, akik allergiásak a férfi örökítőanyagra – vagyis a spermiumokra.

A túlérzékenység ugyanis ritka, de létezik, és bár okozhat némi kellemetlenséget a szexuális élet megtervezésekor, illetve a családalapítás idején, a leginkább azok a kevesek járnak rosszul, akik emellett még latex allergiától is szenvednek – számukra ugyanis az óvszer használata sem kínál megoldást.