Megfáztál? 8 gyógynövényes kúra, ami garantáltan beválik

Írta: ,

Annyira rossz érzés, amikor az ember megfázik, s persze ilyenkor azt kívánjuk, hogy minél hamarabb legyünk túl a betegségen. Hoztunk most pár természetes kúra tippet!

Hársfavirág

1/8 Hársfavirág

Mit kell róla tudni? A kis- és a nagylevelű hársfavirág tartalmaz flavonoidokat, illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot, így köptető, nyákoldó hatása van, illetve képes aktiválni az izzadságmirigyeket is, ezért megfázás, köhögés és láz esetén érdemes fogyasztani (napi fogyasztásra azonban nem ajánlott).

Hogyan fogyasszuk? 2 púpozott evőkanál szárított hársfavirágra önts rá 0,5 liter forró vizet, majd hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le és még melegen kortyolgasd el.

Bodzavirág

2/8 Bodzavirág

Mit kell róla tudni? A bodzavirág tartalmaz flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), és nyálkaanyagot, így gyulladáscsökkentő, izzasztó és köptető hatása van, ezért megfázás, köhögés, láz, torokfájás és fülfájás esetén érdemes fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk? 2 púpozott evőkanál szárított bodzavirágra önts rá 0,5 liter forró vizet, majd hagyd állni 10 percig.

Ezután szűrd le és még melegen kortyolgasd el. Légúti megbetegedés esetén kihűlve gargarizálóként is használhatod.

Kakukkfű

3/8 Kakukkfű

Mit kell róla tudni? A kakukkfű levelei és virágai tartalmaznak flavonoidokat, illóolajat, cseranyagot és triterpéneket is, így baktériumölő, fertőtlenítő hatása van, segíti a nyák felszakítását, mérsékli a hörgők görcsét, ezért nátha, köhögés, hörghurut, légzőszervi panaszok és torokfájás esetén érdemes fogyasztani. Várandósok azonban inkább kerüljék.

Hogyan fogyasszuk? 2 púpozott evőkanál szárított kakukkfűre önts rá 0,5 liter forró vizet, majd hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le és még melegen kortyolgasd el vagy kihűlve gargarizálóként is bevetheted.

Kamilla

4/8 Kamilla

Mit kell róla tudni? A kamilla tartalmaz flavonoidokat, illóolajat, illetve kumarinokat és nyálkaanyagokat is, így gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő és izzasztó hatása van, ezért többek között meghűlés esetén is bevethető.

Hogyan fogyasszuk? 2 púpozott evőkanál szárított kamillára önts rá 0,5 liter forró vizet, majd hagyd állni 10 percig.

Ezután szűrd le és még melegen kortyolgasd el vagy inhalálásra is használhatod, illetve kihűlve gargarizálóként is bevetheted.

Borsmenta

5/8 Borsmenta

Mit kell róla tudni? A borsmenta levelében több mint 40 gyógyító vegyület található, többek között tartalmaz flavonoidokat, illóolajat (mentolt, mentont, mentofuránt) és cseranyagot, így fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és orrdugulást csökkentő hatása van, ezért megfázás és köhögés esetén érdemes fogyasztani

Hogyan fogyasszuk? 2 púpozott evőkanál szárított borsmentára önts rá 0,5 liter forró vizet, majd hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le és még melegen kortyolgasd el, illetve illóolaj formájában párologtatásra is használhatod, hiszen a benne lévő mentolt belélegezve könnyebb lesz a légzésed.

Homoktövis

6/8 Homoktövis

Mit kell róla tudni? A homoktövis narancssárga termése flavonoidokat és rengeteg C-vitamint tartalmaz, így immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért megfázás esetén is érdemes fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk? Több módon is alkalmazható, de talán ezek közül a legegyszerűbb, hogyha préselt gyümölcslevét megisszuk: naponta több evőkanálnyit is akár.

Gyömbér

7/8 Gyömbér

Mit kell róla tudni? A valószínűleg Indiából származó gyömbérnek görcsoldó és köhögéscsillapító hatása van, ezért megfázás és köhögés esetén érdemes fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk? Hámozd meg és vágd apró darabokra a gyömbért, ezután forró vízben főzd meg. A kapott szirupot mézzel sűrítve teába téve fogyaszthatod el. Ezen kívül illóolaj formában is kipróbálhatod.

Fokhagyma

8/8 Fokhagyma

Mit kell róla tudni? A népi gyógyászatból régóta ismert fokhagyma tartalmaz allicint és szaponint, így antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért megfázás és felső-légúti megbetegedés esetén érdemes fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk? Elsősorban nyersen ajánlott megenni.