Meddig normális a menstruációs fájdalom? Ekkor érdemes orvoshoz fordulnod

Meddig normális a menstruációs fájdalom? Ekkor érdemes orvoshoz fordulnod

Címlap / Életmód / Egészség / Meddig normális a menstruációs fájdalom? Ekkor érdemes orvoshoz fordulnod

Fáj? Nem fáj? Kicsit, jobban, kevésbé vagy erősebben? Vagy csak hiszti az egész? Mégis mi az igazság a menstruációs fájdalommal kapcsolatban, és főleg: meddig kell tűrni, ha fáj?

Ha nem normális, az nem normális

Jonathan Scher, a New York-i Mt. Sinai Medical Center klinikai professzora és nőgyógyásza szerint egy nő életében mindössze három olyan helyzet van, amikor normális dolog, ha a ciklus nem rendszeres: ilyen az első néhány menstruáció időszaka, egy terhesség utáni időszak, függetlenül attól, hogy a terhesség szüléssel, vetéléssel vagy abortusszal végződött, és a menopauza előtti időszak. Minden más esetben, ha a ciklus kimaradozik, nem kiszámítható vagy gyakoribb, mint kellene, akkor érdemes felkeresni egy orvost, mert egészségügyi problémák is lehetnek a háttérben.

De mi van akkor, ha a ciklusod rendszeres, csak éppen rettenetesen fáj? Kell-e egyáltalán tűrni a fájdalmat, és ha igen, mikor jön el a pont, amikor már mindenképpen orvoshoz kell fordulni?

Nem mindenkinek fáj, de a fájdalom attól még valós lehet

A menstruációs fájdalom minden nőnél különböző lehet, sőt alkalmanként az egyénnél is változhat, ám ettől még nagyon is létező dolog, még ha sokan szeretnek is úgy csinálni, mintha nem így lenne.

Máig emlékszem a haragra, amit akkor éreztem, amikor a (férfi) testnevelőtanárom a kispadon a hasát fogó, halálra sápadt, könnyes szemű osztálytársnőm fölé magasodva osztotta az észt arról, hogy ha csinálna néhány hasprést, jobban érezné magát, ehelyett itt mártírkodik.

Sajnos rengeteget görcsölő kamaszlányként én is pontosan tudtam, hogy van az a fájdalom, amin tényleg segít egy kis mozgás, és van az a szint, amikor az ember levegőt is csak óvatosan vesz, hogy nehogy elhányja magát. Tehetetlen dühömben végül odaléptem hozzájuk, és megkérdeztem a tanártól, hogy mikor menstruált ő utoljára – néhány másodperc döbbent csend után beismerte, hogy semmikor, én meg mondtam neki, hogy akkor talán ne csináljon úgy, mintha tudná, miről van szó. Többé nem láttam piszkálni a lányokat.

Illúzióim viszont nincsenek, biztos vagyok benne, hogy tanárok ezrei vannak a világban, akik egyszerű hisztinek gondolják a menstruációs görcsöket, és legnagyobb megdöbbenésemre vannak nők is, akik hirdetik: mivel nekik nem fáj, biztos, hogy másoknak sem olyan rossz.

A valóság közben az, hogy millió dolog befolyásolhatja, hogy ki hogyan éli meg a menstruációt, hiszen eleve van, akinek gyengébb a vérzése, másoknak erősebb, van, aki jobban görcsöl, és van aki alig érez valamit. Mindez az egyéni adottságoktól, egészségügyi állapottól, biológiai felépítéstől is függ, de tény: a menzesszel járó görcsök tudnak, mégpedig nagyon is erőteljesen fájni.

Meddig normális a fájdalom?

„Ez a nők sorsa.” „Ezt el kell viselni.” „Sajnos ez egy ilyen dolog.” Mondatok, amiket sok kamaszlány hallhat, amikor menstruálni kezd, és először találkozik a fájdalommal is. Pedig lehet, hogy nagy hibát követünk el, amikor azt mondjuk a lányainknak, hogy a fájdalom normális, és meg kell tanulnunk vele együtt élni. Egyfelől persze igaz, hogy mégis csak arról van szó, hogy egy belső szervünk darabkája leválik és kilökődik a testünkből, ami fájdalommal jár, másfelől viszont ma már egyáltalán nem szükséges, hogy ezzel a fájdalommal együtt éljünk.

Ha a fájdalom különösen erős, akár ájulással, rosszullétekkel, a mindennapi teendőink akadályozásával jár, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert a háttérben akár ciszták, miómák is állhatnak, és ezek feltárása, megszüntetése egyéb egészségügyi szempontból is fontos lehet.

De érdemes orvoshoz menni egyszerűen akkor is, ha a hagyományos, nem receptköteles fájdalomcsillapítók egyszerűen nem segítenek. Az is lehet, hogy egy labor elvégzése után kiderül, hogy vas- vagy magnéziumhiányunk van, vagy írhat az orvosunk valamilyen erősebb fájdalomcsillapítót, sőt, ha indokolt, akár fogamzásgátló tablettát is.

A lehetőségeket mérlegelve és a nőgyógyászoddal megvitatva te döntesz arról, hogy melyik módszerrel élsz vagy nem élsz, de fontos tudni, hogy nem KELL együtt élned a fájdalommal. Ha úgy érzed, hogy szükséges orvoshoz fordulnod, ne várj további jelekre, hanem menj, és kérj segítséget a tünetek elviseléséhez.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!