4 jel, ami arra utal, hogy már maradandó sérüléseket okozott neked a stressz

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 jel, ami arra utal, hogy már maradandó sérüléseket okozott neked a stressz

Kép forrása: tommaso1979

Manapság szinte nincs olyan ember, akinek ne képezné a stressz szervesen az élete részét. Egyesek stresszesebbek másoknál, míg akadnak olyanok, akik sokkal nyugodtabb körülmények között tudják élni az életüket. Akárhogy is van a te esetedben, ha az alábbi jeleket tapasztalod, bizony nagyon hamar gondolnod kell a stressz-szinted csökkentésére!

Állandóan beteg vagy Kép forrása: unsplash.com

Bármennyire is furcsa, a stressz egyik fizikailag is érzékelhető mellékhatása a betegségek gyakori jelentkezése. Ezek lehetnek sajnos komolyak is, belső szervi gondok, hormonproblémák (pl. pajzsmirigy betegségek), illetve az immunrendszer gyengesége is. Utóbbi tulajdonképpen minden problémának a melegágya, hiszen, ha nem működik megfelelően az immunrendszered, akkor nem is vagy védett a kórokozókkal szemben.

Mindezért – stressz esetében – a mellékvese által termelt kortizol tehető felelőssé, ami stressz hatására krónikusan is megnövekedhet. Ezt egy laborvizsgálattal is ellenőrizni lehet, érdemes is kérned, ha látszólag nincs arra magyarázat, miért kapod el az összes vírust, ami felbukkan a környezetedben. Persze, a magas kortizol szint nem csak a stressznek köszönhető, de számtalan negatív hatása van, ezért célszerű vele foglalkoznod.

Nem túl jó a memóriád Kép forrása: unsplash.com

Míg rövidtávon nagyon hasznos a stressz, pl. általa sokkal hatékonyabban tudunk fellépni egy-egy kritikus, veszélyes helyzetben, és minden pillanatot „az agyunkba vésünk”, addig hosszú távon éppen ellentétes hatásokat vált ki.

Tanulmányok alapján a stressz negatív hatást fejt ki az agy azon részein, amik a memóriáért felelősek.

Ennek eredménye sokszor csak időskorban tűnik fel igazán, amikor a demencia korábban és súlyosabb mértékben jelentkezik. Ugyanakkor már rövidtávon is megfigyelhetőek a negatív hatások, pl. mindent fel kell írnod, állandóan elfelejtenéd a dolgokat, és sokkal inkább nehezedre esik visszaemlékezni bizonyos eseményekre, mint korábban. Ez valamilyen szinten normális akkor, ha telítettek és nehezek a napjaid, de hetek, hónapok alatt már inkább a stressz egyik nagyon komoly mellékhatásáról beszélhetünk.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv