Magas vérnyomás fiatal férfiaknál

Magas vérnyomás fiatal férfiaknál

Címlap / Életmód / Magas vérnyomás fiatal férfiaknál

Talán nem is tudtál róla, hogy a hipertónia gyakori a fiatal férfiaknál, és ugyanolyan súlyos hatásai lehetnek, mint idősebb társaiknál.

35 év alatti férfi vagy, és jól érzed magad, mégis a vérnyomásod valamitől magas. Azt gondolnád, hogy a magas vérnyomás öregkori betegség, pedig ugyanúgy fenyegeti a fiatalokat is. Az orvosok leggyakrabban testsúlycsökkenést és életmódbeli változásokat javasolnak.

A kezeletlen hipertónia károsítja a szívet és egyéb szerveket – szívbetegségekhez, strokehoz és vesebetegségekhez vezethet. Ezt hívják „csendes gyilkosnak”, mert a tünetek általában csak akkor jelennek meg, amikor a magas vérnyomás létfontosságú szervek betegségét okozta.

A magas vérnyomás megértése

Ha a vérnyomásod például 120/80, a 120-as érték a szisztolés nyomást jelenti, vagyis a vérnek azt a nyomását, ami az érfalakat ér, amikor a szív pumpálja. A 80 a diasztolés nyomást jelenti, vagyis a szívdobogások közötti vérnyomást.

A hipertóniát a következő kategóriákba sorolhatjuk:
Normál. A vérnyomás kevesebb, mint 120/80
Prehipertónia. 120-139/80-89
Hipertónia. (140/90 felett, leginkább a cukorbetegeknél vagy krónikus vesebetegeknél)
2. szintű hipertónia. 160/100 felett.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a szisztolés magasabb 140-nél és a diasztolés 90-nél magasabb. Mindemellett a magas szisztolés érték jelenti a nagyobb szívbetegség-kockázatot (kivétel az 50 évnél fiatalabbak, akiknél a magas diasztolés is veszélyes). Kétféle magas vérnyomás van, az elsődleges (az emberek 90%-95%), amelyet külső tényezők váltanak ki és a másodlagos, amely hormonális/vesebetegségek miatt alakulhat ki, esetleg drogok használata következtében.

A hipertónia okaira nehezen tudunk rájönni, de tény, hogy egyes életmódbeli tényezők károsan befolyásolják, mint például az elhízás, mozgásszegény életmód, túlzott alkohol- vagy sófogyasztás. A felnőttek közel felének magas a vérnyomása, a fiataloknál általában a diasztolés érték a nagyobb, míg az idősebbeknél a szisztolés nyomás. Ez azért van így, mert a fiataloknak erősebben pumpál a szivük, viszont az időseknél a szisztolés nyomás emelkedik, köszönhetően a megmerevedett artériáknak.

A fiataloknál levő hipertónia általában a fokozott testtömeg miatt alakul ki. Tíz-húsz évvel ezelőtt még sokkal kevesebben szenvedtek magas vérnyomásban, ma már viszont még a tizenévesek is veszélyeztetettek.

Kezelés

A következő életmódbeli változásokra lesz szükség, hogy csökkenteni tudd a magas vérnyomásod:

1. Súlycsökkenés
Arra kell törekedned, hogy normál testsúlyt tarts fenn, í testtömeg indexed (BMI) legyen 18,5 és 24,9 közt.
Ennek eredményeként ha 10 kilót fogysz le, csökken a szisztolés vérnyomás értéke 5-20-al.

2. Diéta
Kezdj el egy olyan diétát, amelyben rengeteg zöldség, gyümölcs és alacsony zsírtartalmú tejtermékek vannak. Csökkentsd a telített és teljes zsírok fogyasztását. Ez várhatóan további 8-14 ponttal csökkenti a szisztolés értéket.

3. Alacsony sóbevitel
Csökkentsd étrendedben a nátriumot, napi kevesebb mint 2400mg-t fogyassz, ez körülbelül 1 teáskanál. Ez megközelítőleg 2-8-al csökkenti a szisztolés vérnyomást.

4. Fizikai aktivitás
Végezz rendszeres testmozgást, mint például tempós séta, kocogás, fitnessz vagy bármilyen egyéb sport. Napi legalább 30 percre lesz szükséged. A szisztolés vérnyomást 4-9-el csökkenti.

5. Mérsékelt alkoholfogyasztás
A férfiak legtöbb egy átlagos alkoholtartalmú italra kell korlátozzák a napi alkoholfogyasztásukat. Például 350 ml sör, 5 pohár bor, 20 ml shot. Ez tovább csökkenti a szisztolés vérnyomást 2-4-el.

Mikor kell elkezdeni gyógyszert szedni?
Ma már számos jó gyógyszer áll rendelkezésünkre, amelyet orvosunk felírhat. A vérnyomás normál siznten tartása rengeteg jótékony hatéssal bír. Kezelés nélkül egy 30 év alatti férfi komoly vesebetegségekkel, stroke-al és szívrohammal nézhet szembe.
Ha ez nem lenne elég meggyőző férfitársaink számára, akkor érdemes figyelni a következőre. Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas vérnyomású férfiak esetében 2,5-ször valószínűbb, hogy merevedési problémájuk lesz, mint a normál vérnyomásúaknak.

Kockázati tényezők
A magas vérnyomású fiatal férfiaknak úgynevezett „metabólikus szindrómájuk” van, amelyről ismert, hogy a szívbetegségeket és cukorbetegséget segíti elő. Ez magába foglal számos kockázati tényezőt, mint a felesleges testzsír (különösen a derékon és mellkhason), magas koleszterinszint, inzulin rezisztencia. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a korai kopaszodás és horkolás is kapcsolatba hozható a magas vérnyomással.

A harag kezelése
Ugye ismerős, amikor „felmegy a pumpa”? A férfiakon eluralkodó idegesség mindennapi jelenség, és minél fiatalabban el kell sajátítani ennek a kezelését, mert később nem tud megváltozni. A harag egy olyan személyiségbeli tulajdonság, amely egyenes út a magas vlrnyomsához. A harag kezelése egy három lépséből álló folyamat:

1. Először is a férfinak meg kell tanulnia felismerni a haragot és a helyzetet, ami okozta. Sok férfi egyszerűen csak dühös, de nem tudja pontosan miért is.
2. Másodszor elemezni kell a helyzetet. Milyen lenne ha hallanád magad, amikor begurulsz? Az nem te vagy.
3. Harmadszor, csökkenteni kell a dühöt. Számolj el 10-ig, vagy próbáld meg ellazítani az izmaidat. Ami a legjobb, ha kerülöd a dühítő helyzeteket.

A stresszes helyzeteket kerülni kell, és ha nem megy, akkor mély belégzés, 10-ig való számolás és önnyugtatás.
Minél tovább kezeletlenül marad a magas vérnyomás, annál nagyobbak a szövődmények. Azok a betegek, akiknek fiatal korukban magas vérnyomásuk van, nagy eséllyel válhatnak cukorbetegekké fiatal korukban. A korai diagnózis és kezelés nagyon fontos.
 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!