Magas húgysavszint? A leghatékonyabb táplálkozási tanácsok

Magas húgysavszint? A leghatékonyabb táplálkozási tanácsok

Címlap / Életmód / Egészség / Magas húgysavszint? A leghatékonyabb táplálkozási tanácsok

A húgysav – vagy más néven ureasav – határérték fölötti szinte arról árulkodik, hogy felborult az egyensúly a szervezetedben. Amennyiben hosszú időn keresztül fennáll ez az állapot, akár súlyos betegség, például köszvény is lehet a következménye. Szerencsére azonban van rá mód, hogy az orvosod utasításainak betartása mellett, egészséges étrend segítségével helyrebillentsd a dolgot!

Minél több C-vitamin

Az erős antioxidánsként viselkedő C-vitamin a húgysav egyik leghatékonyabb természetes „ellensége”. Amennyiben gondoskodsz róla, hogy mindennap legalább 3-400 mg kerüljön belőle a szervezetedbe, hozzájárulhatsz az ureasav szintjének csökkentéséhez.

Próbáld meg zöldségekből és gyümölcsökből fedezni a szükséges mennyiséget, de ilyen dózishoz már étrend-kiegészítők is szükségesek lehetnek – persze, csakis az orvosoddal történő egyeztetést követően!

Zellermag-kivonat

Hallottál már róla, hogy a zellermag a magas húgysavszint és a köszvény egyik legrégebbi természetes gyógymódja? Sőt, reuma és porckopás kezelésére is eredménnyel használják. A zeller ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagokat rejt, emellett vízhajtó hatásáról is ismert. Ezen kívül alkalmas az álmatlanság, a stressz és az idegrendszeri bántalmak enyhítésére is. Rágcsáld nyersen, párolva vagy fogyaszd étrend-kiegészítőként!

Zellermag
istockphoto

Cseresznye

„Tudom, anya: sapka, sál!” – mondja Pistike, miután az anyukája figyelmezteti, hogy nem az őszi-téli zimankó idején kellene cseresznyét szednie. Ha azonban nyáron ügyes voltál, fagyasztás vagy befőzés útján sikerült átmenekítened az értékes gyümölcsöt a többi évszakba is, így akár az év többi szakában is élvezheted a jótékony hatását. A szakértők szerint köszvényes roham esetén érdemes 3-4 óránként 30-40 szemet megenni belőle, mert gyorsan csökkenti a húgysavszintet a vérben.

Almaecet

Feltételezések szerint a nyers almaecet alkalmas arra, hogy csökkentse a húgysavszinted, mégpedig a szervezeted pH-értékének befolyásolásával. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy organikus, nem desztillált, nem pasztőrözött, nyers almaecetet használj – ne pedig olyat, amit a nagyáruházak polcain lehet kapni! Két teáskanálnyi kell egy pohár vízbe, lehetőleg naponta kétszer.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»