5 mag és csonthéjas, amit fogyassz gyakran – Betegségek tucatjait előzi meg

Kató Iringó
Írta: ,
5 mag és csonthéjas, amit fogyassz gyakran – Betegségek tucatjait előzi meg

Közkedvelt magok közül válogattunk és hoztunk nektek 3+2-t, melyeket érdemes sűrűn rágcsálnotok.

Dió

Mit kell róla tudni? A Perzsiából, Közép-Ázsiából és Észak-Amerikából származó diót Jupiter makkjának is nevezték régen; már az ókoriak is szerették. Nem véletlen: a dió számtalan ásványi anyagot és vitamint rejt magában, pl.: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor, vas és jód.

Milyen jótékony hatása van? Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, vértisztító hatású, javíthatja a vér koleszterinszintjét, illetve kedvező hatással van agyműködésre is.

Hogyan fogyasszuk? Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a diót, de őrölve süteményekhez is adhatjuk, illetve a belőle készült hidegen sajtolt olajat is kipróbálhatjuk, ám figyeljünk oda, hogy könnyen avasodik, ezért érdemes minél hamarabb felhasználni.

Tökmag

Mit kell róla tudni? Az Amerikából elterjedt tökmag rengeteg hasznos összetevőt tartalmaz: esszenciális zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között sok magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink, réz, vas, triptofán, B-vitaminok, E-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, D-vitamin van benne, ugyanakkor alacsony a szénhidráttartalma.

Milyen jótékony hatása van?

A tökmag segíthet elkerülni a hólyag- és prosztatabetegségek kialakulását, csökkentheti a koleszterin szintet, vértisztító hatása van, segíti az agyműködést, csökkentheti a szabad gyökök káros hatásait, illetve ízületi gyulladás esetén is ajánlott a fogyasztása.

Hogyan fogyasszuk? Magában elrágcsálhatjuk a tökmagot, salátákba is tehetünk bele, őrölve sütéshez is felhasználhatjuk, valamint olaj formájában is többféleképpen alkalmazhatjuk.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv