Lumbágó: addig jó, amíg nem tudod, mit jelent. Miért alakul ki és mit csináljunk?

Kató Iringó
Írta: ,
Lumbágó: addig jó, amíg nem tudod, mit jelent. Miért alakul ki és mit csináljunk?

Azt a szörnyű deréktáji fájdalmat valószínűleg mindenki ismeri, amit lumbágónak vagy derékzsábának hívunk. Ha nem is saját tapasztalat révén, de a családodban biztosan volt már valaki, aki szenvedett tőle, hiszen sajnos az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegségről van szó!

Tudtad, hogy a lumbágó kifejezés onnan ered, hogy a deréktáji szakaszt latinul lumbalisnak nevezik?

Hogyha most azt gondolod, hogy a lumbágó úgyis az idősek problémája, akkor el kell, hogy keserítsünk – sajnálatos módon a 20 év feletti korosztályban lényegében bárkinél előfordulhat, miután legtöbbünk mozgásszegény életmódot folytat, ráadásul általában helytelen testtartásban végezzünk az amúgy sem túl egészségesnek mondható ülőmunkát.

Miért alakul ki a lumbágó és mit csináljunk, hogyha már megtörtént a baj?

Az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz minden percben igen nagy terhelésnek van kitéve, ez az egyik legsérülékenyebb zónánk, hiszen az ember gerince alapvetően a négy, nem pedig a két lábon való járáshoz fejlődött ki.

A lumbágó sokszor hirtelen mozdulatra alakul ki, de létrejöhet fokozatosan is. Ha már megtörtént a baj, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulni, tisztázni kell a háttérben megbúvó okokat, és el kell kezdeni a terápiát. Főleg, hogy a lumbágó a fájdalom intenzitása miatt legtöbbször azt is jelenti, hogy az illető meg sem tud mozdulni, nemhogy munkába menjen.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba