Ezért létfontosságú, hogy te is ügyelj a szelénfogyasztásodra - Magyarországon szinte mindenkinek pótolnia kellene

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A szelén jótékony hatásaival még nem olyan régóta foglalkoznak a szakértők, hiszen korábban csak az egészségre veszélyes tulajdonságaival hívta fel magára a figyelmet. Tény és való, a szelénnek túladagolás esetén komoly árnyoldalai lehetnek, azonban hazánkban csak igen kis eséllyel lehet szó erről a problémáról. Jóval inkább a szelénpótlás az, amivel a többségnek foglalkoznia kellene…

Alapvető a hormonegyensúly szempontjából

Az egyik első, és legfontosabb dolog, amiért a szelén egyre többször kerül a középpontba az, hogy fokozatosan nő a hormonális problémákkal küzdő betegek száma. Ennek oka igen sokrétű: a hormonegyensúly megborulhat a helytelen táplálkozás hatására éppúgy, mint pl. hosszantartó stressz következtében. Ugyanakkor nem annyira közismert tény, hogy a szelén pontosan olyan fontos szerepet tölt be a hormonális egyensúlyban, mint a jód – a szelénhiány is vezethet pajzsmirigyproblémákhoz, főleg alulműködéshez.

Ezzel kapcsolatosan talán már nem olyan meglepő, hogy gyakran a szelénhiány okozza a meddőséget. Sokszor elég, ha a családra vágyó férfiak ügyelnek a szelénpótlásra, és már néhány hónapon belül aktívabbak lesznek az ondósejtjeik, tehát a szelénnel növelhető a termékenység.

Nőknél is megfigyelték, hogy jóval nehezebb a teherbeesés sőt, meddőség is felléphet akkor, ha szelénhiánnyal küszködnek, ellenben megfelelő ellátottság esetén könnyebben létrejön a várandósság, és a terhesség is kisebb kockázatokkal jár.

Miért van még szükségünk rá?

A szelénhiány az említetteken felül izomgondokat is okozhat: nem „csak” a szokásos mozgásszervi problémákat idézheti elő, hanem a szívizomra is negatív hatást gyakorolhat, ebből adódóan az érrendszer működéséért is felelős. Továbbá befolyásolja a máj és a hasnyálmirigy egészséges működését is.

Ezért létfontosságú, hogy te is ügyelj a szelénfogyasztásodra - Magyarországon szinte mindenkinek pótolnia kelleneKép: bit245/depostphotos.com

A szelénnek ismert az antioxidáns hatása, amivel hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, amit számos kutatással alátámasztottak már. Nem feltétlenül gondolunk szelénhiányra fáradtságérzet, vagy vérszegénység esetén, pedig ezek a problémák is könnyen előfordulhatnak akkor, ha a szervezetünk nem jut elég szelénhez.

Ezek után már csak a jéghegy csúcsa, hogy a szelén a szépségünket illetően is fontos mikroelem: hiánya következtében fokozódik a szervezetben a pigmentáció, tehát több anyajegy, májfolt, egyéb bőrprobléma megjelenésével kell számolnod.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!