Lelki tényezők, amik befolyásolják a pajzsmirigyed működését: mutatjuk, mit jelent, ha alul- és mit, ha túlműködik

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság talán minden eddiginél gyakoribb betegséggé lépett elő a pajzsmirigy túl- illetve alulműködés. Ennek a problémának azonban nem csupán testi okai vannak, hanem – ahogy a legtöbb betegség esetében – a pajzsmiriggyel kapcsolatos gondok mögött is állnak lelki tényezők. Mutatjuk ezeket!

Túlpörgő hormonok és életek Kép forrása: igormenezes.com

Túlműködő pajzsmirigy esetén a szapora szívverés, megnövekvő vérnyomás állandóan pörgésben tart, nehezen tudsz lenyugodni. Folyton cselekedned kell, egyszerűen képtelen vagy leülni sőt, még éjjel is nehezen alszol, sokszor felébredsz, holott a pihenésre – a nappali életviteled mellett – igazán nagy szükséged lenne.

A hormonok, és ezáltal a szervezet is teljes sebességgel pörög, így aztán gyorsul az anyagcsere – ezért van az, hogy akinek túlműködik a pajzsmirigye, az jó étvágy mellett is jelentősen fogyni kezd.

Persze oda-vissza működik a dolog, és nehéz megmondani, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, tehát a túlságosan is aktív életmódod okozta a betegséget, vagy azért pörögtél fel ennyire, mert elkezdett túlműködni a pajzsmirigyed. Az mindenesetre biztos, hogy lelki okok is állnak a háttérben, ha ilyen betegséggel küzdesz.

Mire utal, ha túlműködik a pajzsmirigyed? Kép forrása: celeber.ru

Jellemző az életedre, hogy túl sokat vársz el magadtól, nagyon rövid idő alatt akarsz óriásit fejlődni, egyfajta megfelelési kényszerrel küzdesz. Nagy a becsvágyad, úgy érzed, bármire képes vagy, emiatt túlvállalod magadat, emberfeletti teljesítményre kényszeríted a testedet és a lelkedet.

Azonban mindennek hátterében leginkább a félelem áll, nem a határtalan önbizalom: tartasz tőle, hogy valamiről lemaradsz, nem hozod ki magadból a maximumot, ami időpazarlás a szemedben.

Gyakori gond az is, hogy valamit kompenzálni, ellensúlyozni akarsz az életedben a teljesítményeddel, csupán azért, hogy bizonyos hiányosságokkal, történésekkel ne kelljen szembenézned – ezzel az életmóddal egyszerűen nincs időd rá.